Bemutatkozás

Zsira (németül Tening) község Győr-Moson-Sopron megyében, a Sopron–Fertődi kistérségben.

Fekvés

A település a Kisalföld nyugati részén, Győr-Sopron megye délnyugati csücskében, a Répce folyó mellett fekszik. A megye székhelyétől, Győrtől 83, Soprontól 36, Kőszegtől pedig 17 kilométerre található, Bükfürdőtől 12 km távolságra van. Zsira 1920 óta határmenti település, a határ túloldalán a fülesi (Nikits) és malomházi (Kroatisch Minihof) erdő, nyugaton Locsmánd község (Lutzmannsburg) határolja. Kerékpárút köti össze Locsmánddal és Répcevissel, valamint Bükön át Bővel.Belterülete százhat... tovább hektár, melyet gabonaföldek és háromszázötven hektáron erdő vesz körül. A környéket a pliocén korban lerakódott üledékréteg fedi, melynek alapját már a Kőszegi kristályos Ős-Répce rakta le. Zsira legmagasabb pontja a falutól északnyugatra fekvő erdőben van (225 méter), a táj e ponttól lankásan lejt a település felé. Maga a község csupán 100 méter magasan fekszik, a hajdani Ős-Répce medrében képződött öntéstalajon. (A Rozália-hegységben eredő Répce Locsmándnál két ágra bomlik, a falun átfolyó ágát Répcének, a másikat '''Újárok'''nak nevezik.) A falu éghajlatát a Kőszeg-Répcevölgy klímája jellemzi, az uralkodó nyugati szelek a nyarakat hűvösebbé teszik, szeszélyes és gyakran hideg az április és október is. Esőt leggyakrabban a déli szél hoz az Írottkő felől. A környék kavicsos talaján a tölgy és cser az őshonos fafajta, de gyakori a feketefenyő is. A juhar, galagonya és kökénycserjék között számtalan ritka növény és gombafajta is megél, a környező erdők pedig gazdagok apró- és nagy vadban, különleges, ritka rovarokban.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Győr-Moson-Sopron megye
Járás: Soproni
Kistérség: Sopron-Fertődi
Terület: 14,68 km2
Lakosság: 829 fő
Honlap: www.zsira.hu

Zsira részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szétszórt felhőzet
felhőzet: 40%
15 °C
Hőérzet: 9 °C
Páratartalom: 52 %
Légnyomás: 1006 hPa
Szél: 22 km/h DNY
P
20°C
SZO
22°C
V
22°C
H
23°C
K
23°C

Zsira részletes időjárása »

Turizmus

kerékpárkölcsönzés

kerékpározás
Salamonfai u. 30.

volt Gyülevizy - Pejacsevich Kastély

vár, kastély, palota, kúria
Rákóczi Ferenc utca 12.

Piros Ház Vendéglő

étterem, vendéglő, Torkos Csütörtök
Locsmándi u. 3.

Sonnengolf Club

9 lyukú pálya, Academy C. (Oktató pálya), Championship Course (Verseny), Chipping Green, Driving Range , golf klub, Pitching Green, Putting Green
Golf körút 1.

Térkép

Webkamerák a közelben

Újkér: Komitat
Újkér: Komitat
10,7 km
Koeszeg / Köszeg
Koeszeg / Köszeg
13,1 km
Kőszeg: Koszeg
Kőszeg: Koszeg
13,1 km
H-9481 Pinnye, Arany János utca 8.
H-9481 Pinnye, Arany János utca 8.
15,9 km

Vendégkönyv - Zsira

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!