Bemutatkozás

Zalaegerszeg (németül ''Egersee'', horvátul ''Jegersek'' vagy ''Jagersek''; elterjedt rövidítése: "Zeg") Zala megye székhelye, megyei jogú város. A Zalaegerszegi kistérség központjaként számos település tartozik a vonzáskörzetébe. Magyarország 17. legnépesebb városa.Első írásos említése 1247-ből való ''Egurscug''ként, 1293-ban pedig már ''Egerszeg'' néven szerepel.Kanizsa 1600-as elestét követően nőtt meg szerepe, fokozatosan Zala vármegye központjává vált, mai fogalommal élve megyeszékhellyé... tovább válása a 18. századra tehető.Egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak, 2008-ban elnyerte a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat.

Fekvés

Zalaegerszeg földrajzi koordinátái é. sz. 46.84538° és k. h. 16.84721°. Zala megye székhelye, megyei jogú város. A Nyugat-Dunántúlon, a Zala folyó két partján, az osztrák, szlovén és horvát határtól megközelítőleg egyenlő távolságra (50–70 km), Zalai-dombság tájegységben fekszik. Átlagos tengerszint feletti magassága: 156 m. A Balaton tőle keletre 45 km-re található. Budapesttől való távolsága közúton 213, vasúton 239 km. A legközelebbi autópálya-felhajtó 50 km-re van, Nagykanizsa mellett az... tovább M7-re.

Települési információk

Jogállás: megyeszékhely
Megye: Zala megye
Járás: Zalaegerszegi
Kistérség: Zalaegerszegi
Terület: 102,41 km2
Lakosság: 59 618 fő
Honlap: www.zalaegerszeg.hu

Zalaegerszeg részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szakadozott felhőzet
felhőzet: 75%
2 °C
Hőérzet: -0 °C
Páratartalom: 94 %
Légnyomás: 1019 hPa
Szél: 9 km/h ÉNY
V
5°C
H
3°C
K
1°C
SZE
1°C
CS
1°C

Zalaegerszeg részletes időjárása »

Turizmus

Joy Café

kávéház, kávézó
Stadion u. 5.

Betti Cukrászda

cukrászda, kávéház, kávézó
Pázmány Péter utca 17.

Csipet Pasta Étterem

étterem, vendéglő
Tüttőssy utca 7.

Jánkahegyi Gyuri Csárda

csárda, étterem, vendéglő
Jánkahegyi utca 27.

Véndiófa Étterem

étterem, vendéglő
Rákóczi út 47.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Pusztaszentlászló
Pusztaszentlászló
22,7 km
Retimajor
Retimajor
25,6 km
Hévíz: Hotel Aquamarin
Hévíz: Hotel Aquamarin
26,9 km
Hévíz
Hévíz
26,9 km

Vendégkönyv - Zalaegerszeg

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!