Bemutatkozás

Szentgotthárd (szlovénül Monošternek, németül St. Gotthardnak, vendül Varašnak is hívják, ami történetesen „város” jelentéssel is bír) a legnyugatabbra fekvő város Magyarországon. Vas megyében található, a Szentgotthárdi járás központja, 1983-ban kapott városi rangot.

Fekvés

Közvetlenül az osztrák határ mentén, Fölöstömtől 23 km-re keletre, a szlovén határ közelében a megye délnyugati csücskében, a Rába és a Lapincs összefolyásánál fekszik. Az Alpok keleti nyúlványainak köszönhetően klímája szubalpin jellegű. A schengeni egyezményhez történt csatlakozásig közúti határállomás és vasúti határátkelő. Jelenleg Szentgotthárd a magyarországi szlovén kisebbség központja. A városban Szlovénia konzulátust működtet.A magyar–osztrák–szlovén államhatár közelében áll a három... tovább nemzet kultúráját, hagyományait és lakóit egyesítő település. A várost délről az Őrségi Nemzeti Park határolja.Évtizedeken keresztül a vasfüggöny elzárta a látogatók elől, de az elzártság segített érintetlenül megőrizni a természet szépségeit.A Rába völgye, a Hársas-tó, a Vendvidék, az őrségi erdők, a csak itt látható, jellegzetes szórványtelepülések egyre több vendéget vonzanak a városba és környékére.Közvetlenül a város mellett halad el a 8-as számú (E66) főközlekedési út. Legközelebbi nemzetközi repülőtér Graz-ban található. Vasúton a 21-es vonalon közelíthető meg, amely a Szombathely–Graz irányú kapcsolatot biztosítja. Továbbá a szentgotthárdi vasútállomás az ország legnyugatibb vasúti állomása.Fényes Elek így ír a fekvéséről:}}

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Vas megye
Járás: Szentgotthárdi
Kistérség: Szentgotthárdi
Terület: 67,73 km2
Lakosság: 8 787 fő
Honlap: www.szentgotthard.hu

Szentgotthárd részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szakadozott felhőzet
felhőzet: 76%
11 °C
Hőérzet: 16 °C
Páratartalom: 87 %
Légnyomás: 1022 hPa
Szél: 2 km/h É
K
17°C
SZE
19°C
CS
20°C
P
19°C
SZO
19°C

Szentgotthárd részletes időjárása »

Turizmus

Hársas-tó tanösvény

kirándulóhely
Máriaújfalui út

Cafe Picasso Étterem

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó
Széll Kálmán tér 18.

Pável Ágoston Múzeum

egyházi gyűjtemény, helytörténeti gyűjtemény, kiállítóhely, tájmúzeum
Hunyadi út 9.

Átrium Hotel és Étterem

étterem, vendéglő
Alkotmány út 81/D.

Rodeo Pizzéria és Étterem

étterem, vendéglő, pizzéria
Petőfi u. 51.

Club3 Étterem és Kávéház

étterem, vendéglő
Mártírok út 1.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
9 km
Retimajor
Retimajor
21,3 km
Torony 2
Torony 2
36 km
Torony
Torony
37,3 km

Vendégkönyv - Szentgotthárd

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!