Bemutatkozás

Szentgotthárd (szlovénül Monošternek, németül St. Gotthardnak, vendül Varašnak is hívják, ami történetesen „város” jelentéssel is bír) a legnyugatabbra fekvő város Magyarországon. Vas megyében található, a Szentgotthárdi járás központja, 1983-ban kapott városi rangot.

Fekvés

Közvetlenül az osztrák határ mentén, Fölöstömtől 23 km-re keletre, a szlovén határ közelében a megye délnyugati csücskében, a Rába és a Lapincs összefolyásánál fekszik. Az Alpok keleti nyúlványainak köszönhetően klímája szubalpin jellegű. A schengeni egyezményhez történt csatlakozásig közúti határállomás és vasúti határátkelő. Jelenleg Szentgotthárd a magyarországi szlovén kisebbség központja. A városban Szlovénia konzulátust működtet.A magyar–osztrák–szlovén államhatár közelében áll a három... tovább nemzet kultúráját, hagyományait és lakóit egyesítő település. A várost délről az Őrségi Nemzeti Park határolja.Évtizedeken keresztül a vasfüggöny elzárta a látogatók elől, de az elzártság segített érintetlenül megőrizni a természet szépségeit.A Rába völgye, a Hársas-tó, a Vendvidék, az őrségi erdők, a csak itt látható, jellegzetes szórványtelepülések egyre több vendéget vonzanak a városba és környékére.Közvetlenül a város mellett halad el a 8-as számú (E66) főközlekedési út. Legközelebbi nemzetközi repülőtér Graz-ban található. Vasúton a 21-es vonalon közelíthető meg, amely a Szombathely–Graz irányú kapcsolatot biztosítja. Továbbá a szentgotthárdi vasútállomás az ország legnyugatibb vasúti állomása.Fényes Elek így ír a fekvéséről:}}

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Vas megye
Járás: Szentgotthárdi
Kistérség: Szentgotthárdi
Terület: 67,73 km2
Lakosság: 8 787 fő
Honlap: www.szentgotthard.hu

Szentgotthárd részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szétszórt felhőzet
felhőzet: 40%
6 °C
Hőérzet: 4 °C
Páratartalom: 35 %
Légnyomás: 1023 hPa
Szél: 9 km/h É
H
6°C
K
16°C
SZE
17°C
CS
20°C
P
19°C

Szentgotthárd részletes időjárása »

Turizmus

Rodeo Pizzéria és Étterem

étterem, vendéglő, pizzéria
Petőfi u. 51.

Hunyadi Vendéglő

étterem, vendéglő
Hunyadi út 12.

Cafe Corso Étterem

étterem, vendéglő
Széll Kálmán tér 21/a

Átrium Hotel és Étterem

étterem, vendéglő
Alkotmány út 81/D.

Szentgotthárdi Fürdő A'la Carte Étterem

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó, reggeliző hely
Füzesi út 3/a

Cafe Picasso Étterem

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó
Széll Kálmán tér 18.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
9 km
Retimajor
Retimajor
21,3 km
Torony 2
Torony 2
36 km
Torony
Torony
37,3 km

Vendégkönyv - Szentgotthárd

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!