Bemutatkozás

Szeged megyei jogú város, Magyarország harmadik legnépesebb városa, a Dél-Alföld legnagyobb városa, Csongrád megye és a Szegedi járás székhelye a Tisza és a Maros találkozásánál.A terület az újkőkor óta lakott. A várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot kapott. A török uralom után, 1715-ben kapta vissza ezt a rangját. 1719. május 21-én címert kapott, ma is május 21-én ünneplik a város... tovább napját. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több jeles eseménye is kötődik a városhoz.Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket. A trianoni békeszerződés után több elcsatolt dél-magyarországi város szerepét is átvette, jelentősége tovább nőtt. 1962-ben Csongrád megye székhelye lett. A szocializmus éveiben könnyű- és élelmiszer-ipari szerepét erősítették, ma is az ország egyik élelmiszer-ipari központja. Emellett egyetemi város és fontos kulturális központ is. Egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb minősítésű egyeteme. Szeged rendezvényei, mint például a Szegedi Szabadtéri Játékok, számos látogatót vonzanak évente.Szeged lakói a történelem során sokféle nyelvet beszéltek, legtöbbjük saját nyelvéhez vagy helyesírásához igazította a város nevét: németül Szegedin vagy ''Segedin'', szerbül Сегедин, horvátul Segedin, szlovákul Segedín, románul Seghedin. Ókori forrásokban görögül Partiszkon, latinul Partiscum néven ismert.

Fekvés

Szeged Magyarország déli határához közel fekszik az Alföldön, a Tisza és a Maros folyók találkozásánál. Távolsága Budapesttől kb. 169 km az M5-M43 jelű autópályán. Szegedtől észak felé található a Fehér-tó. Az ország legmélyebben fekvő városa. Szeged déli részén, Gyálaréten, a szerb határ közelében található az ország legmélyebben fekvő pontja, 75,8 méter tengerszint feletti magasságon.A város a Tisza és a Maros folyók összefolyásánál, a Tisza jobb partján, a tiszai ártérből kiemelkedő... tovább szigeteken létesült. Az itt élő lakosság fokozatosan feltöltötte a szigetek közötti mélyedéseket, mocsarakat, így a városterület 18–19. század folyamán egységessé vált. A mai Szeged magva tulajdonképpen három sziget: Alszeged, Felszeged és a Vár a Palánkkal. Ezek a mai Alsóváros, Felsőváros és a Belváros.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: megyeszékhely
Megye: Csongrád-Csanád megye
Járás: Szegedi
Kistérség: Szegedi
Terület: 281 km2
Lakosság: 161 837 fő
Honlap: www.szegedvaros.hu

Szeged részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szétszórt felhőzet
felhőzet: 32%
17 °C
Hőérzet: 14 °C
Páratartalom: 48 %
Légnyomás: 1009 hPa
Szél: 13 km/h DK
SZO
19°C
V
15°C
H
19°C
K
19°C
SZE
20°C

Szeged részletes időjárása »

Turizmus

Borostyán Birtok Vadászház Étterem

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó, reggeliző hely
Zágon utca 66.

Taj Mahal Étterem

étterem, vendéglő
Gutenberg utca 12.
Stefánia

IV.Béla lovasszobra

köztéri szobor
Széchenyi tér

Burger King

gyorsétterem
Jókai utca 1.

Kiskőrössy Halászcsárda

étterem, vendéglő
Felső Tisza-part 336.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Dugonics tér - Kárász utca
Dugonics tér - Kárász utca
Szeged Airport: Dóm tér
Szeged Airport: Dóm tér
Szeged - ATIKÖVIZIG
Szeged - ATIKÖVIZIG
Mórahalom
Mórahalom
20,2 km

Vendégkönyv - Szeged

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: