Bemutatkozás

Szeged megyei jogú város, Magyarország harmadik legnépesebb városa, a Dél-Alföld legnagyobb városa, Csongrád megye és a Szegedi járás székhelye a Tisza és a Maros találkozásánál.A terület az újkőkor óta lakott. A várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot kapott. A török uralom után, 1715-ben kapta vissza ezt a rangját. 1719. május 21-én címert kapott, ma is május 21-én ünneplik a város... tovább napját. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több jeles eseménye is kötődik a városhoz.Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket. A trianoni békeszerződés után több elcsatolt dél-magyarországi város szerepét is átvette, jelentősége tovább nőtt. 1962-ben Csongrád megye székhelye lett. A szocializmus éveiben könnyű- és élelmiszer-ipari szerepét erősítették, ma is az ország egyik élelmiszer-ipari központja. Emellett egyetemi város és fontos kulturális központ is. Egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb minősítésű egyeteme. Szeged rendezvényei, mint például a Szegedi Szabadtéri Játékok, számos látogatót vonzanak évente.Szeged lakói a történelem során sokféle nyelvet beszéltek, legtöbbjük saját nyelvéhez vagy helyesírásához igazította a város nevét: németül Szegedin vagy ''Segedin'', szerbül Сегедин, horvátul Segedin, szlovákul Segedín, románul Seghedin. Ókori forrásokban görögül Partiszkon, latinul Partiscum néven ismert.

Fekvés

Szeged Magyarország déli határához közel fekszik az Alföldön, a Tisza és a Maros folyók találkozásánál. Távolsága Budapesttől kb. 169 km az M5-M43 jelű autópályán. Szegedtől észak felé található a Fehér-tó. Az ország legmélyebben fekvő városa. Szeged déli részén, Gyálaréten, a szerb határ közelében található az ország legmélyebben fekvő pontja, 75,8 méter tengerszint feletti magasságon.A város a Tisza és a Maros folyók összefolyásánál, a Tisza jobb partján, a tiszai ártérből kiemelkedő... tovább szigeteken létesült. Az itt élő lakosság fokozatosan feltöltötte a szigetek közötti mélyedéseket, mocsarakat, így a városterület 18–19. század folyamán egységessé vált. A mai Szeged magva tulajdonképpen három sziget: Alszeged, Felszeged és a Vár a Palánkkal. Ezek a mai Alsóváros, Felsőváros és a Belváros.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: megyeszékhely
Megye: Csongrád-Csanád megye
Járás: Szegedi
Kistérség: Szegedi
Terület: 281 km2
Lakosság: 161 837 fő
Honlap: www.szegedvaros.hu

Szeged részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szitáló eső
felhőzet: 89%
22 °C
Hőérzet: 22 °C
Páratartalom: 96 %
Légnyomás: 1011 hPa
Szél: 6 km/h NY
CS
24°C
P
30°C
SZO
32°C
V
31°C
H
31°C

Szeged részletes időjárása »

Turizmus

Szent István téri víztorony

ipartörténeti emlék
Szent István tér
Sóhordó utca 18.

Corso Café

kávéház, kávézó, söröző
Kárász utca 16.

Kárász - Ház- Palota

vár, kastély, palota, kúria
Klauzál tér 5.
Kenyérgyári út 3.

Somogyi könyvtár

kiállítóhely
Dóm tér 1-4.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Dugonics tér - Kárász utca
Dugonics tér - Kárász utca
Szeged Airport: Dóm tér
Szeged Airport: Dóm tér
Szeged - ATIKÖVIZIG
Szeged - ATIKÖVIZIG
Mórahalom
Mórahalom
20,2 km

Vendégkönyv - Szeged

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: