Bemutatkozás

Szalkszentmárton község Bács-Kiskun megye Kunszentmiklósi kistérségében. Tasshoz képest déli irányban találjuk. Kunszentmiklóshoz képest az első állomás vonattal. Kompjárat közlekezik Dunaújváros Szalki-szigetéről és Szalkszentmárton között egész évben.

Fekvés

Az új Pentele híd átadása óta a község 25 km-re van Dunaújvárostól, de van révátkelési lehetőség is a legközelebbi városba. Eredetileg a Pentele hidat Szalkszentmárton és Dunaújváros közé tervezték. Rácalmás-Dunaújváros-Szalkszentmárton nyomvonalat találták a szerencsésnek, azt jelölték a terv vázlatokon ''"A3 változat"nak'', ebben az esetben Szalkszentmártontól északra levő területen haladt a terv szerint az út. Az ''"A változat"'' ugyancsak Rácsalmás - Dunaújváros között ment volna, csak... tovább Szalkszentmártonhoz képest déli irányból lett volna közeli szakasza. Üdülő területre, természetvédelmi területre hivatkozva ellenben a dunafölvári Beszédes József Hídhez nagyon közeli Dunaújvárostól meglehetősen délebbreeső területen Kisapostag-Dunavecse-Apostag valósult meg a beruházás. Így Dunaföldvár, Kisapostagnál két híd van, Rácalmás, Kulcs magasságában pedig egy sem. A kivitelezett híd Dunavecse és Apostag között a Kiskunsági Nemzeti Parkot szeli ketté. Dunavecsén olyan kikötő van, ami századok óta üzemel, megfelelő egy DaHar hajózás felfuttatásához. Ezzel szemben Kulcs, Rácalmásnál szimpla kikötő van.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Bács-Kiskun megye
Járás: Kunszentmiklósi
Kistérség: Kunszentmiklósi
Terület: 82,08 km2
Lakosság: 2 879 fő
Honlap: www.szalkszentmarton.hu

Szalkszentmárton részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
7 °C
Hőérzet: -2 °C
Páratartalom: 81 %
Légnyomás: 1013 hPa
Szél: 26 km/h ÉNY
CS
13°C
P
5°C
SZO
1°C
V
0°C
H
2°C

Szalkszentmárton részletes időjárása »

Turizmus

Petőfi Sándor Emlékmúzeum

ipartörténeti emlék, népi építészeti emlék
Petőfi tér 14.
Petőfi tér 14.

Szalki Fogadó Étterem

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó, pizzéria, reggeliző hely, söröző, teaház, teázó
Hősök tere 16.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Dunaújváros - Airfield
Dunaújváros - Airfield
11,1 km
Dunaújváros Repül
Dunaújváros Repül
11,1 km
Dunaföldvár: Baja Duna
Dunaföldvár: Baja Duna
20,3 km
Bölcske › North: Tolna − Árpád utca
Bölcske › North: Tolna − Árpád utca
26,3 km

Vendégkönyv - Szalkszentmárton

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!