Bemutatkozás

Rábagyarmat (szlovénül Žormot, vendül Žörmot, németül Rupprecht) község Vas megyében, a Szentgotthárdi kistérségben.Oklevelekben először 1157-ban szerepel. Későbbi előfordulások: 1350 Gyrmath; 1404 Gyarmath; 1548-ban szerepel Alsó- és Felsőgyarmath, 1576-ban Kis- és Nagy-Gyarmat; 1593 Utraque Gyarmat; 1620-ban Giarmath.

Fekvés

Szentgotthárdtól 12 km-re keletre, a Rába termékeny völgyének déli peremén, a Vasi hegyhát erdeinek tövében fekszik. Megközelíthető 3 km-re a 8-as főúttól (Grazi műút) Rátótnál letérve. A legközelebbi vasútállomás Rátóton van, a Szombathely–Szentgotthárd-vasútvonalon. A Rábagyarmat és Rátót közötti Rába-híd a 20. században épült, addig csak néhány gázló és a vízimolnárok ladikja biztosította az összeköttetést. Gazdasági kapcsolatok a falut majdnem kizárólag Szentgotthárdhoz kötötték. A 20. sz.... tovább közepétől megindult autóbusz-közlekedés útvonala (Szentgotthárd v.á. - Rábagyarmat) is erre utal. Közigazgatásilag a 19. századig a Németújvári (Güssing) járáshoz tartozott, A Pallas nagy lexikona 1895-ös megyetérképén már a SztGotthárdi járás része. A 20. sz. második felében egy ideig a Körmend volt a járási székhely.A földrajzi viszonyaira jellemző, hogy a Rábától délre fekvő falu főutcájának házai felkúsznak a két magaslat által közrefogott völgybe: jellegzetes völgyfalus (soros) településformát alkotva. A Rábától és a falutól délre, a folyóval párhuzamosan húzódó magaslat a Vasi hegyhát, vízválasztó: a déli lejtőjén fakadó vizek a Zalába és néhányan a Murába tartanak. A '''Gyarmat''' főutcáján folyó patak és a környék minden vízfolyása a Rábát célozza meg. A Hegyhát déli részén terül el az Őrség, ami nem csak néprajzi egységet jelent. Egykor a terület lakói nemesi előjogokat kaptak cserébe a határok védelméért, őrizetéért. Az Őrség községei zárt közösséget alkottak egészen 1848-ig. A szabadságharc elbukása és az 1867-es kiegyezés után a terület önállósága megszűnt, de különleges kultúrája tovább élt és a szomszéd vidékekre, így a Rába völgyére is hatással volt. A gyarmatiak nem ritkán őrséginek vallják magukat.A két háború között sok fővárosi család nyaralt itt. A táj szubalpin klímája és a környék csendje vonzotta ide a városiakat. A mozgalmas életnek 1950-ben a határsáv bevezetése vetett véget.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Vas megye
Járás: Szentgotthárdi
Kistérség: Szentgotthárdi
Terület: 16,79 km2
Lakosság: 806 fő
Honlap: www.rabagyarmat.hu

Rábagyarmat részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 1%
19 °C
Hőérzet: 15 °C
Páratartalom: 23 %
Légnyomás: 1026 hPa
Szél: 18 km/h É
H
16°C
K
18°C
SZE
21°C
CS
20°C
P
18°C

Rábagyarmat részletes időjárása »

Térkép

Webkamerák a közelben

Retimajor
Retimajor
11,5 km
Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
16,3 km
Szombathely
Szombathely
35,7 km
Zalaegerszeg › East: Kovács Károly tér
Zalaegerszeg › East: Kovács Károly tér
34 km

Vendégkönyv - Rábagyarmat

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!