Bemutatkozás

Paloznak község Veszprém megyében, a Balatonfüredi járásban. Első írásos említése a Veszprémvölgyi Monostor Adománylevelében található a 970-es évekből, régészeti leletek alapján 5000 éve lakott település. A falu lélekszáma 412 fő (2008). A Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért Paloznak 1998-ban Hild-díjat kapott. A két meghatározó tevékenység a borászat és a turizmus, de jellemző még a halászat is erre a területre.

Fekvés

Paloznak a Balaton északi-partján a Bakony déli lábánál található. Nyugatról Csopakkal határos, kelet felől Lovastól 2 km-re található. A legközelebbi nagyobb város Balatonfüred. Megközelíthető a 71-es főúton Alsóörs, illetve Csopak felől, valamint az úgynevezett római úton Lovas, és Csopak felől. Északon Veszprémfajsszal határos. Bár a vasút a falu határában halad el, vasútállomása nincsen. Rendszeres buszjáratok közlekednek mind Balatonfüred, mind Veszprém felől. A hegyoldalban található a... tovább Hampaszkút és az abból eredő ér, amelynek vize a falutól délkeletre található Vöröspart mocsarába ömlik. Szintén a Vöröspartba torkollik a Lovas felől érkező Séd. Kisebb vízfolyásként még szót kell ejteni a Csopak határától nem messze folyó Igmándi-érről is. A fentiekben már említett Vöröspart vagy más néven Barka-tó a falu keleti határán található lápos és sekély vizű terület. Élővilága igen gazdag: sok madár, hüllő, hal, kisemlős, és kétéltűfaj él itt. Vizét egy patak vezeti a Balatonba.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Veszprém megye
Járás: Balatonfüredi
Kistérség: Balatonfüredi
Terület: 8,8 km2
Lakosság: 441 fő
Honlap: www.paloznak.hu

Paloznak részletes statisztikai adatai »

Időjárás

light snow
felhőzet: 90%
0 °C
Hőérzet: 1 °C
Páratartalom: 93 %
Légnyomás: 1035 hPa
Szél: 6 km/h É
H
4°C
K
4°C
SZE
5°C
CS
4°C
P
3°C

Paloznak részletes időjárása »

Turizmus

Homola Borterasz

borbár, borház, borozó, borozó, pincészet, borpince
Vincellér utca 0534. hrsz

Sáfránkert Vendéglő

borbár, borozó, étterem, vendéglő, kávéház, kávézó
Fő u. 1

Papa Borozója

borozó, borozó
Tódi

Csiszár Család Pincészete

borozó, borozó, pincészet, borpince
Zrínyi u.

Véndiófa Borozó

borozó, borozó
Vörösparti 63.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Alsóörs › South-West: Alsóörsi strand
Alsóörs › South-West: Alsóörsi strand
2,3 km
Balatonfüred-fürdő: Balatonfüred − Esterházy strand
Balatonfüred-fürdő: Balatonfüred − Esterházy strand
5 km
Balatonalmádi
Balatonalmádi
7,5 km
Balatonalmádi 1
Balatonalmádi 1
7,5 km

Vendégkönyv - Paloznak

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!