Bemutatkozás

Paks (németül Paksch) város Tolna megyében, a Paksi járás központja. A település közel húszezer lakosával Szekszárd és Dombóvár után a megye harmadik legnagyobb városa. Történelme az őskori civilizációktól egészen a legmodernebb korig ível, az egykor itt húzódott Duna-menti hadiút évszázadokra jelentőssé tette. Sváb népszokásairól és jellegzetes halászlevéről messze földön híres. Kisváros létére igen sok rendezvénynek ad otthont, mint például a ''Gastroblues Fesztivál'', a ''Paksi Harmonika... tovább Fesztivál'', valamint a ''Szüreti felvonulás és mulatság''. Országos ismertségét legfőképp atomerőművének köszönheti, amely Magyarország egyetlen energiahálózatra kapcsolt atomerőműve. Ennek köszönhetően kiemelkedő gazdasági teljesítménye miatt a legdinamikusabban fejlődő magyar városnak tartják. A város gazdasági ereje a környező települések lakosságának jó részét is vonzza, sokan dolgoznak itt ingázóként.

Fekvés

A város az ország középső részén, a Duna jobb partján, a Dunaföldvárnál kezdődő kanyarulat végénél fekszik, Budapesttől mintegy 110 kilométerre délre, a Mezőföldön. Északról az Imsósi-erdő és a Sánchegy (római-kori nevén ''Lussonium''), keletről a Duna, délről az atomerőmű és Csámpa-puszta, nyugatról pedig az Ürgemező határolja. A város legmagasabb pontja a 103 méter magas löszös domb, a Sánchegy, amely tájvédelem alatt áll, mert ez Közép-Európa egyik legnagyobb löszös képződménye. Az erőmű... tovább építése előtt tipikus mezőváros volt. Környékén a vadgazdaságoknak megfelelő erdők találhatók; a Duna a halászatra, a tavak halgazdálkodásra teremtenek lehetőséget. Az Ürgemező tájvédelmi terület, ahol védett növények és állatok (madarak, kígyók és kihalóban lévő rágcsálók) élnek.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Tolna megye
Járás: Paksi
Kistérség: Paksi
Terület: 154,08 km2
Lakosság: 19 481 fő
Honlap: www.paks.hu

Paks részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Borult
felhőzet: 97%
2 °C
Hőérzet: -5 °C
Páratartalom: 83 %
Légnyomás: 1027 hPa
Szél: 15 km/h É
V
8°C
H
9°C
K
7°C
SZE
8°C
CS
11°C

Paks részletes időjárása »

Turizmus

Retro Étterem

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó, pub, Torkos Csütörtök
Dózsa György utca 7.
Kossuth utca 29.

Kiskiállító

kiállítóhely
Gagarin utca 2.

Topáz Étterem

étterem, vendéglő
Kossuth Lajos utca 11.
Dózsa György út

Paksi Képtár

kiállítóhely, szakgyűjtemény
Tolnai út 2.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Dunakömlőd
Dunakömlőd
8,1 km
Kalocsa
Kalocsa
13,2 km
Kalocsa
Kalocsa
13,2 km
Bölcske › North: Tolna − Árpád utca
Bölcske › North: Tolna − Árpád utca
17,2 km

Vendégkönyv - Paks

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: