Bemutatkozás

Paks (németül Paksch) város Tolna megyében, a Paksi járás központja. A település közel húszezer lakosával Szekszárd és Dombóvár után a megye harmadik legnagyobb városa. Történelme az őskori civilizációktól egészen a legmodernebb korig ível, az egykor itt húzódott Duna-menti hadiút évszázadokra jelentőssé tette. Sváb népszokásairól és jellegzetes halászlevéről messze földön híres. Kisváros létére igen sok rendezvénynek ad otthont, mint például a ''Gastroblues Fesztivál'', a ''Paksi Harmonika... tovább Fesztivál'', valamint a ''Szüreti felvonulás és mulatság''. Országos ismertségét legfőképp atomerőművének köszönheti, amely Magyarország egyetlen energiahálózatra kapcsolt atomerőműve. Ennek köszönhetően kiemelkedő gazdasági teljesítménye miatt a legdinamikusabban fejlődő magyar városnak tartják. A város gazdasági ereje a környező települések lakosságának jó részét is vonzza, sokan dolgoznak itt ingázóként.

Fekvés

A város az ország középső részén, a Duna jobb partján, a Dunaföldvárnál kezdődő kanyarulat végénél fekszik, Budapesttől mintegy 110 kilométerre délre, a Mezőföldön. Északról az Imsósi-erdő és a Sánchegy (római-kori nevén ''Lussonium''), keletről a Duna, délről az atomerőmű és Csámpa-puszta, nyugatról pedig az Ürgemező határolja. A város legmagasabb pontja a 103 méter magas löszös domb, a Sánchegy, amely tájvédelem alatt áll, mert ez Közép-Európa egyik legnagyobb löszös képződménye. Az erőmű... tovább építése előtt tipikus mezőváros volt. Környékén a vadgazdaságoknak megfelelő erdők találhatók; a Duna a halászatra, a tavak halgazdálkodásra teremtenek lehetőséget. Az Ürgemező tájvédelmi terület, ahol védett növények és állatok (madarak, kígyók és kihalóban lévő rágcsálók) élnek.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Tolna megye
Járás: Paksi
Kistérség: Paksi
Terület: 154,08 km2
Lakosság: 19 481 fő
Honlap: www.paks.hu

Paks részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Borult
felhőzet: 98%
3 °C
Hőérzet: -1 °C
Páratartalom: 78 %
Légnyomás: 1031 hPa
Szél: 11 km/h ÉNY
H
3°C
K
3°C
SZE
3°C
CS
5°C
P
7°C

Paks részletes időjárása »

Turizmus

Zsíros köz 13.
Újtemplom utca
Dózsa György út
Ürge mező
Gagarin utca 2.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Dunakömlőd
Dunakömlőd
8,1 km
Kalocsa
Kalocsa
13,2 km
Kalocsa
Kalocsa
13,2 km
Bölcske › North: Tolna − Árpád utca
Bölcske › North: Tolna − Árpád utca
17,2 km

Vendégkönyv - Paks

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: