Bemutatkozás

Pákozd nagyközség Fejér megyében, a Gárdonyi járásban. A település és környéke kőkori, ókori és középkori régészeti lelőhelyekben gazdag terület. A magyar történelem két fontos, győztes csatája fűződik Pákozd nevéhez: a törökellenes küzdelmek során 1593-ban megvívott ütközet, valamint az 1848–1849-es szabadságharc egyik legnevezetesebb csatája.

Fekvés

Pákozd a Velencei-hegység délkeleti, a Velencei-medencébe ereszkedő lankáin, a Velencei-tóészaknyugati kiszögellésénél fekszik, 125 méteres tengerszint feletti magasságban. A belterület délkeleti pereme a tóparttól mintegy 300–500 méterre húzódik, ezen a földsávon fut északkelet–délnyugati irányban az M7-es autópálya. Székesfehérvártól kelet–északkeletre, légvonalban 8, közúton 10 kilométerre, a kistérségi központtól, Gárdonytól légvonalban 6, közúton 11 kilométerre található.A tipikusan... tovább szalagtelkes település belterületi utcái a Velencei-hegység délkeleti, 110–155 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő vonulatain futnak. Központi tengelyét az északkelet–délnyugati irányú sukoró–székesfehérvári főút (Budai út), illetve az arra merőleges Bella-patak völgyülete adja. A belterület nyugati-északnyugati szomszédságában, a Karácsony-hegy, illetve az Ősi-hegy lankáin szőlőskertek, hétvégi telkek, illetve új építésű lakóházak sorakoznak (Karácsonyhegy, Suhogó), míg Pákozd északkeleti előterében, a Csíkmák-hegy és a Kanca-hegy irányában, a Pákozdi-ér völgyével párhuzamosan a 20. század utolsó negyedében kialakult településrész dinamikus fejlődése tapasztalható (Újtelep). Pákozdhoz tartozó fontos külterületi részek a település központjától 3 kilométerre keletre található Mészeg-hegyi katonai emlékhely, illetve a hajóállomással rendelkező Szúnyog-sziget.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Fejér megye
Járás: Gárdonyi
Kistérség: Gárdonyi
Terület: 43,3 km2
Lakosság: 3 057 fő
Honlap: www.pakozd.hu

Pákozd részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
11 °C
Hőérzet: 8 °C
Páratartalom: 62 %
Légnyomás: 1030 hPa
Szél: 11 km/h D
SZO
-2°C
V
11°C
H
8°C
K
7°C
SZE
9°C

Pákozd részletes időjárása »

Turizmus

Don-kanyar Emlékkápolna

egyházi épület, emlékmű
Mészeg-hegy

Ingókő Étterem

étterem, vendéglő
Budai út 53.
Mészeg-hegy
Mészeg-hegy

Katonai Emlékpark Pákozd

emlékmúzeum, nemzeti történeti park
Mészeg-hegy

Lics Pincészet

borház, borozó, pincészet, borpince
Csúcsoshegyi út

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Kisfalud: M7 − 58 km] Székesfehérvár-Kelet [országhatár felé
Kisfalud: M7 − 58 km] Székesfehérvár-Kelet [országhatár felé
4,1 km
Gárdony: Lake Velence
Gárdony: Lake Velence
5,8 km
Velence
Velence
8,2 km
Velence: M7 − 43,8 km − térsége [országhatár felé
Velence: M7 − 43,8 km − térsége [országhatár felé
8,2 km

Vendégkönyv - Pákozd

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: