Turisztikai információ

A Bakonyt a Vértestől elválasztó törésvonalban, a Móri-árokban található. Központi belterülete a Vértes délnyugat peremén alakult ki. A több évezredes múltra visszatekintő települést és környékét a régészeti adatok bizonysága szerint az újkőkor embere szállta meg. A Móri-árok mint fontos szárazföldi útvonal, a római korban is megtartotta jelentőségét. A város neve személynévből keletkezett magyar névadással. Az alapjául szolgáló személynév a „mór, szerecsen” értelmű latin Maurus személynév. A... tovább német Moor „Mór” helységnév a magyar nyelvből való. A település a középkor évszázadaiban volt egyházi birtok is, majd a 14. századtól a csókakői vár tartozéka. A török hódoltság évtizedeit jelentős megpróbáltatások jellemezték. A megcsappant magyar népesség gazdasági erejének növelésére német betelepülők érkeztek Mórra. A németek betelepítésének következményeképpen Fejér megye legjelentősebb nemzetiségi települése lett. A 18. század az újjáépítés időszaka, megépült a kapucinus rendház és templom, a Lamberg család kastélya, majd a 19. század elején a Luzsénszky-kastély is. A polgári közigazgatás szervezetében jelenetős helyet töltött be, járási székhely lett. Az elsőfokú oktatási intézmények polgári iskolával bővültek. Jelenleg gimnázium és szakközépiskola is működik a városban. 1984-ben várossá nyilvánították. Népessége meghaldja a 14 ezer főt. A város környékén található a Móri Borvidék, a híres Móri Ezerjó hazája.
Ajánlott sétaútvonalak: Indulás Székesfehérvár, Piac térről: autóval, külön autóbusszal, vagy a 8.15 perckor induló távolsági autóbusszal Mórra. Érkezés Mór, Szt. István térre. A Lamberg-kastély (Szt. István tér 5.) megtekintése, amelyben a Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központ található. A Mórinform Idegenforgalmi és Turisztikai Iroda bemutatása, majd a Könyvtár, a Wekerle Sándor Helytörténeti Kiállítás, az állandó szőlészeti és borászati kiállítás és a kastély Kisgalériájában lévő időszakos kiállítás megtekintése következik. Séta a kastély parkjában: Zenepavilon. A Lamberg-kastély után a Móri Művésztelepet keresi fel a csoport, ahol móri alkotómesterek, szobrászok, fafaragók munkái tekinthetők meg. Ezután a Láncos- (Luzsénszky)-kastélyt (Szt. István tér 6.) tekintjük meg kívülről, itt jelenleg Mór Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala található. Ezt követőem megtekintjük a Mór központjában található Szt. György szobrot és II. világháborús emlékművet, illetve Boldog Gizella szobrát. Délután a Hétkúti Wellness Hotelhez (Dózsa Gy. u. 111.) sétál a csoport, ahol szállodát illetve a lovasparkot tekintik meg. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a wellness szolgáltatásokat is. A városközpont felé tartó vissza úton a dr. Zimmermann Ágoston Emlékhely nézhető meg. Fakultatív programként ajánljuk a híres móri borok kóstolását (ezerjó, tramini, leányka, rizlingszilváni, rajnai rizling, chardonnay). Aki nem vesz részt a borkóstoláson felkeresheti a Wekerle Sándor Szabadidő Központ és Uszodát (Táncsics u. 25.), vagy kívülről megtekintheti a Hársfa utca pincesorát. Késő délután visszaindulás Székesfehérvárra. Érkezés Székesfehérvár Piac térre.

Látnivalók »

Szobrok, emlékművek (2)

Lamberg Kastély

vár, kastély, palota, kúria
Szent István tér 5.

Láncos (Luzsénszky) Kastély

vár, kastély, palota, kúria
Szent István tér 6.

Múzeumok (1)

Szent István tér 5 .

Templomok (2)

Kapucinus tér 1.
Köztársaság tér 7.

Szabadidő »

Szabadidő (2)

Teniszpálya

tenisz
Táncsics Mihály u. 21.

Wekerle Sándor Szabadidőközpont Sportcsarnok

aerobic jellegű tréning, asztalitenisz, búvárkodás, futballpálya, kártya, keleti sportok, kézilabdapálya, kosárlabdapálya, röplabda, sakk, strandröplabda, tenisz, terepfutás , túrázás, úszás, wellness terem
Táncsics Mihály utca 25.

Lovaglás (2)

Velegi u. 21.
Dózsa György utca 111.

Vendéglátás »

Vendéglátás (20)

Ara Étterem

étterem, vendéglő, Torkos Csütörtök
Kodály Zoltán utca 2/A

Bormúzeum Étterem és Borozó

borozó, borozó, étterem, vendéglő, söröző
Ezerjó utca 5.

Bozóky Pincészet és Bormúzeum

borház, borozó, pincészet, borpince
Pince utca 18-22.

Ezerjó Étterem

étterem, vendéglő
Vasút út 1.

Fincsi Cukrászda

cukrászda
Köztársaság tér 7.

Frey Pince

borház, borozó
Ezerjó u. 11.

Geszler Családi Pincészet - Modern látványborászat

borbár, borház, borozó, borozó
Martinovics u. 6/c.
Zrínyi utca 25.

Grasso Pizzéria

pizzéria
Deák Ferenc utca 28.

Halász Pince

borozó, borozó
Bajcsy-Zsilinszky u. 3.

Közeli városok: