Bemutatkozás

Monok Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község, amely elsősorban neves szülöttjéről, Kossuth Lajosról ismeretes. A település a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borvidék és a Világörökség részét képezi.

Fekvés

Monok a történelmi Zemplén megyében, a Tokaj-Eperjes hegylánc déli részén, Szerencstől észak-nyugati irányban 12 kilométerre található. A Zempléni-hegységhez két földtanilag különálló egység csatlakozik, északon a Vilvitányi-röghegy, délen pedig a Szerencsi-dombvidék. A hegyek ölelésében a Szerencsi-dombság lankás tája oltalmában fekszik a település. Az említett dombság a Hernád folyó és a Tokaji-hegység déli része között terül el és öt észak-déli irányú vonulatra tagolódik. A dombvidék központi... tovább része Monok környezetében található. A meglehetősen magasnak számító kiemelkedések zártak és felszínük erdővel fedett. 337 méteres tengerszint feletti magassággal a dombvidék második vonulatának tagja, a Nyírjes tekinthető a térség legmagasabb pontjának. Az ettől alacsonyabban fekvő lankákon korszerű mezőgazdasági termelés zajlik. A gazdák leginkább szántóföldi kultúrák és borszőlő termelésével foglalkoznak, amihez a terület természeti adottságai ideális feltételeket biztosítanak. Monokot Miskolc felől a 37-es számú főútvonalon lehet megközelíteni, ami közvetlen kapcsolatot biztosít az M30-as és az M3-as autópályákkal. A legközelebbi város Szerencs (12 km); közeli települések Golop (5 km), Rátka (7 km) Tállya (7 km) és Legyesbénye (7 km)

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Járás: Szerencsi
Kistérség: Szerencsi
Terület: 41,96 km2
Lakosság: 1 700 fő
Honlap: www.monok.hu

Monok részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Borult
felhőzet: 90%
-2 °C
Hőérzet: -6 °C
Páratartalom: 86 %
Légnyomás: 1020 hPa
Szél: 11 km/h D
V
6°C
H
6°C
K
4°C
SZE
6°C
CS
6°C

Monok részletes időjárása »

Turizmus

volt Andrássy Kastély

vár, kastély, palota, kúria
Kossuth Lajos utca 15.
Kossuth Lajos utca 18.

Kossuth Emlékmúzeum

emlékmúzeum
Kossuth út 18.

volt monoki Várkastély

vár, kastély, palota, kúria
Széchenyi út 12.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Szerencs
Szerencs
7 km
Szlobodatanya: Rakamaz
Szlobodatanya: Rakamaz
25,7 km
Weisztanya: Rakamaz
Weisztanya: Rakamaz
25,7 km
Miskolc reptér
Miskolc reptér
27 km

Vendégkönyv - Monok

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: