Bemutatkozás

Mohács (ny-hr Mohač refhely horvát név 1/233. oldalrefhely horvát név 2 ny-de Mohatsch, ''Moosach,'' ny-sr Мохач) közel 20 ezer lakosú város Baranya megyében, a Mohácsi járás központja.Ez Magyarország legdélebbi Duna-parti települése. A város egyik legfőbb nevezetessége az évente megrendezett, ezrek által látogatott busójárás, amelyet 2009-ben felvettek az UNESCO szellemiörökség-listájára. A várostól délre történt 1526. augusztus 29-én a történelmi jelentőségű csata, melynek során a magyar sereg... tovább vereséget szenvedett a török sereg ellen.

Fekvés

MohácsnálA Dél-Dunántúl délkeleti szegletében lévő település, Magyarország egyik legdélibb városa. Kedvező infrastrukturális ellátottsággal bíró, rendkívül jó minőségű mezőgazdasági területekkel övezett város.A Duna útja Bajánál két ágra szakad. A szélesebb Duna-ág délnyugati irányt vesz, majd derékszögben délkeletre fordul. A keskenyebb dél felé folytatja útját. A két ág a horvát–szerb határon találkozik ismét. Ahol a szélesebb, az "öreg" Duna elfordul, ott fekszik Mohács. A város területének... tovább nagyobbik része a jobb parton terül el, itt él a lakosság 95%-a. A bal parti városrész (Újmohács) lakossága közel 700 fő. 2007-től Mohács az Európai Unió dunai határkikötője. A várost elkerüli az 56-os főút, mely Szekszárdtól a horvát határig tart. Mohácsot Baranya megye székhelyével, Péccsel az 57-es főút köti össze. A várostól a horvát határ 10 km, Budapest 190 km, Pécs pedig 40 km messze van. A Mohácsi járás keleti részén, az árvízmentes területeken 15–20 m vastagságú lösztakaró található, a Mohácsi-sziget felszíne iszapos hordalék rétegekből áll. Sajnos jelentős területen fordul elő nitrátosodás. A sziget ártéri síksága ár- és belvíz veszélyes terület.A város belterületének része a Duna töltése mellett fekvő Kismohács is. A Rákóczi utcához csatlakozó terület egyetlen házsorból áll.A mérsékelten meleg és mérsékelten nedves éghajlatú térség területén az évi napsütéses órák száma 2060 óra körüli, az évi középhőmérséklet 10,5–10,8 °C között mozog, s csak a kistérség északi részén jellemző 10 °C-nál alacsonyabb évi középhőmérséklet. A csapadék évi mennyisége 650–700 mm körül ingadozik.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Baranya megye
Járás: Mohácsi
Kistérség: Mohácsi
Terület: 112,23 km2
Lakosság: 17 738 fő
Honlap: www.mohacs.hu

Mohács részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
0 °C
Hőérzet: -4 °C
Páratartalom: 93 %
Légnyomás: 1020 hPa
Szél: 11 km/h D
CS
11°C
P
12°C
SZO
11°C
V
6°C
H
2°C

Mohács részletes időjárása »

Turizmus

Kálvin utca 1.
Hősök parkja

Városháza

világi középület
Széchenyi tér 1.

Polgármesteri Hivatal Pincészete

pincészet, borpince
Bükös szurdok

Centrum Cafe

kávéház, kávézó
Szabadság utca 9.

Révkapu Vendéglő

étterem, vendéglő
Szent János utca 1.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Mohács: Duna
Mohács: Duna
Mohács › North-East: Danube River
Mohács › North-East: Danube River
Hercegszántó › South
Hercegszántó › South
21 km
Baja › West: Danube River
Baja › West: Danube River
29 km

Vendégkönyv - Mohács

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: