Bemutatkozás

Mohács (ny-hr Mohač refhely horvát név 1/233. oldalrefhely horvát név 2 ny-de Mohatsch, ''Moosach,'' ny-sr Мохач) közel 20 ezer lakosú város Baranya megyében, a Mohácsi járás központja.Ez Magyarország legdélebbi Duna-parti települése. A város egyik legfőbb nevezetessége az évente megrendezett, ezrek által látogatott busójárás, amelyet 2009-ben felvettek az UNESCO szellemiörökség-listájára. A várostól délre történt 1526. augusztus 29-én a történelmi jelentőségű csata, melynek során a magyar sereg... tovább vereséget szenvedett a török sereg ellen.

Fekvés

MohácsnálA Dél-Dunántúl délkeleti szegletében lévő település, Magyarország egyik legdélibb városa. Kedvező infrastrukturális ellátottsággal bíró, rendkívül jó minőségű mezőgazdasági területekkel övezett város.A Duna útja Bajánál két ágra szakad. A szélesebb Duna-ág délnyugati irányt vesz, majd derékszögben délkeletre fordul. A keskenyebb dél felé folytatja útját. A két ág a horvát–szerb határon találkozik ismét. Ahol a szélesebb, az "öreg" Duna elfordul, ott fekszik Mohács. A város területének... tovább nagyobbik része a jobb parton terül el, itt él a lakosság 95%-a. A bal parti városrész (Újmohács) lakossága közel 700 fő. 2007-től Mohács az Európai Unió dunai határkikötője. A várost elkerüli az 56-os főút, mely Szekszárdtól a horvát határig tart. Mohácsot Baranya megye székhelyével, Péccsel az 57-es főút köti össze. A várostól a horvát határ 10 km, Budapest 190 km, Pécs pedig 40 km messze van. A Mohácsi járás keleti részén, az árvízmentes területeken 15–20 m vastagságú lösztakaró található, a Mohácsi-sziget felszíne iszapos hordalék rétegekből áll. Sajnos jelentős területen fordul elő nitrátosodás. A sziget ártéri síksága ár- és belvíz veszélyes terület.A város belterületének része a Duna töltése mellett fekvő Kismohács is. A Rákóczi utcához csatlakozó terület egyetlen házsorból áll.A mérsékelten meleg és mérsékelten nedves éghajlatú térség területén az évi napsütéses órák száma 2060 óra körüli, az évi középhőmérséklet 10,5–10,8 °C között mozog, s csak a kistérség északi részén jellemző 10 °C-nál alacsonyabb évi középhőmérséklet. A csapadék évi mennyisége 650–700 mm körül ingadozik.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Baranya megye
Járás: Mohácsi
Kistérség: Mohácsi
Terület: 112,23 km2
Lakosság: 17 738 fő
Honlap: www.mohacs.hu

Mohács részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
17 °C
Hőérzet: 11 °C
Páratartalom: 21 %
Légnyomás: 1030 hPa
Szél: 30 km/h DK
H
5°C
K
16°C
SZE
17°C
CS
19°C
P
21°C

Mohács részletes időjárása »

Turizmus

Kossuth Lajos út
Bári (M56) út
Kossuth Lajos utca

Szentháromság szobor

köztéri szobor
Szabadság utca
Budapesti út

Radnóti Miklós szobra

köztéri szobor
Hősök parkja

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Mohács: Duna
Mohács: Duna
Mohács › North-East: Danube River
Mohács › North-East: Danube River
Hercegszántó › South
Hercegszántó › South
21 km
Baja › West: Danube River
Baja › West: Danube River
29 km

Vendégkönyv - Mohács

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: