Diósgyőri vár, vármúzeum, történelmi panoptikum

Alapadatok

Név: Diósgyőri vár, vármúzeum, történelmi panoptikum
Típus: Látnivalók / szakmúzeum, történeti múzeum
Település: Miskolc
Cím: 3534 Miskolc, Vár u. 24.

Leírás

A Diósgyőr – Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztési projekt következtében a felső vár pillanatnyilag lezárásra került. A kiállítások egy része a szomszédos kiállítói épületben tekinthető meg.<br> KIÁLLÍTÁSOK A DIÓSGYÕRI VÁRBAN A Diósgyőri vár kiállításait félóránként induló tárlatvezetéssel tekinthetik meg látogatók. A tárlatvezetés díját a belépőjegy ára tartalmazza.<br> TÖRTÉNELMI PANOPTIKUM A Kazamatában a virágzó középkor életét bemutató Panoptikum tekinthető meg. A nemesek fényűző szórakozását, a lovagi tornát, a középkori vásári forgatagot, Magyar György legendáját, Kassa város címeradományozási ceremóniáját valamint Nagy Lajost nemesei és lovagjai körében, láthatják Közép-Európa legnépesebb történelmi panoptikumában.<br> TURINI BÉKEKÖTÉS RATIFIKÁLÁSA Az észak - keleti toronyban, Nagy Lajos egykori kandallós szobájában, az 1381-es Turini békekötést megörökítő Panoptikumot tekinthetik meg, amely a király Velencei hadjáratát zárta le. <br> FEGYVER- ÉS PÁNCÉLTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS A Rondellában, a fegyverek és páncélok fejlődéstörténetét bemutató kiállításon a X. századi normann viseletektől egészen a Hunyadiak korában készült, fényes lovagi páncélokig láthatják a Hencz István páncélverő mester által készített másolatokat. A kiállítás különlegességeként két elképzelt várostromba is bepillanthatnak.<br> VÁRTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS Az észak – nyugati torony tetejéről megcsodálhatják a bükki panorámát, a toronyban pedig megtekinthetik a Vártörténeti Kiállítást, legékesebb darabjával, a teljes egészében helyreállított XV. századi cserépkályhával. <br> ÉREMVERDE Az észak – nyugati toronyban található a királyi éremverde, ahol műküdő golyóspréssel vagy kézi éremverőkkel saját kezűleg készíthetik el Mátyás aranyforintját vagy Nagy Lajos dénárját.<br> XVI. SZÁZADI DÍSZÁGYÚ Az ötszögletű olaszbástyán álló, működőképes ágyú jeles alkalmakkor eldördülő díszlövésének erőteljes hangját, a környékbeli hegyek visszhangozzák.<br> KRONOSZKÓP A látcsőhöz hasonló szerkezet segítségével megismerhetjük a vár Mátyás király korabeli állapotát, a reneszánsz királyi palotát.

Részletes információk

Telefon:+3646533355, +3646530516
Email:diosgyorivar@adymuvhaz.hu
Honlap:www.diosgyorivar.hu
Nyitva tartási időszak:január 1. - december 31.
Nyitva tartás:Május 1 - szept. 30.: 9.00-18.00 Okt.1 - ápr.30.: 9.00-17.00
Látogatható:a Diósgyőr – Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztési projekt következtében a felső vár pillanatnyilag lezárásra került.
Belépődíj:Felnőtt: 700 HUF Diák, nyugdíjas: 450 HUF
Szakvezetés:magyar és idegen nyelven A VÁRPÉNZTÁR ELŐTT TÁRLATVEZETŐ KOLLÉGÁNK ANJOU LILIOMOS TUNIKÁBAN VÁRJA ÖNT MINDEN ÓRA 30. PERCÉBEN! A tárlatvezetés időtartama kb. 30 perc. A túrán való részvétel díjtalan!
Akadálymentesített:részben
Fizetési lehetőség:Erzsébet-utalvány, Magyar Turizmus Kártya
Szolgáltatások:ajándékbolt, kávézó, büfé, mosdó/WC, ruhatár
Jelleg:történeti

Elhelyezkedés

Vélemények, értékelések

További látnivalók a közelben

Bányászati Gyűjtemény

szakgyűjtemény, szakmúzeum
Mexikó-völgy

MMKM Központi Kohászati Múzeum

helytörténeti gyűjtemény, szakgyűjtemény, szakmúzeum
Palota utca 22.

Lézerpont Látványtár

kiállítóhely
Győri kapu 57.

Herman Ottó Emlékház

emlékmúzeum
Erzsébet sétány 33.

Kitömött Állatok és Fafaragványok és Ásványok

helytörténeti gyűjtemény, kiállítóhely, szakgyűjtemény
Rákóczi út 1.

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

helytörténeti gyűjtemény
Kossuth utca

Bükki Üveghuták Ipartörténeti Múzeuma

helytörténeti gyűjtemény
Őz út 2.
Hunyadi utca 12.