Bemutatkozás

Makó (románul ''Macǎu'', jiddisül ''מאַקאָוו'') város Csongrád megyében a Maros jobb partján, a román határ közelében, a nevét viselő járás központja. Első írásos említése 1247-ből maradt fenn, amikor a település helyén folyami átkelő jött létre. A török hódoltság alatt többször elpusztították, de mindig újratelepült. Szerepe a karlócai béke után nőtt meg, 1730-tól Csanád vármegye székhelye lett. 1890-ben népessége alapján a történelmi Magyarország 12. legnagyobb városa volt. Bár fő megélhetési... tovább forrása a kezdetek óta a mezőgazdaság, szellemisége is igen jelentős; kulturális élete a 20. század elején volt a leggazdagabb, amikor a városban élt és tevékenykedett József Attila, Juhász Gyula és Móra Ferenc is. Az 1950-es megyerendezéskor elveszítette megyeszékhelyi státuszát, ráadásul a Magyar Népköztársaság első éveiben Jugoszlávia közelsége miatt semmilyen fejlesztést nem hajtottak végre a településen. A rendszerváltás után a város fokozatosan vált egyre élhetőbbé, vonzóbbá a befektetők és a turisták számára.Makó főként a makói hagyma révén ismert, ami hungarikum, de turisztikai vonzerejét növeli, hogy Magyarország legvirágosabb városa is. Legfőbb vendégcsalogató eleme azonban a termálvíz, amelyet a fúrások 1956-ban juttattak felszínre. A Termál- és Gyógyfürdőt az évtizedek alatt folyamatosan bővítették, 2012 januárja óta pedig teljesen új épületegyüttessel, wellness-, gyógy- és élményelemekkel várja az idelátogatókat. A gyógyvíz jótékony hatásait a Marosból származó gyógyiszap egészíti ki.

Fekvés

légi felvételenMakó Magyarország Dél-Alföld régiójában, Csongrád megyében, a Maros jobb partján fekszik, Szegedtől 32 kilométerre keletre, a Makói kistérségben, aminek közigazgatási központja. A várostól észak felé 30 kilométert haladva Hódmezővásárhelyre érkezünk, keletre 20 kilométerre található a nagylaki határátkelő, de a településhez legközelebb a kiszombori határátkelő helyezkedik el, körülbelül 5 kilométerre. A román és a szerb határ közelsége miatt igen fontos közlekedési csomópont,... tovább Magyarország egyik délkeleti kapuja.Az itt található „fekete föld” páratlan adottságokat nyújt a hagymatermesztésre, a makói vöröshagyma a Maros folyami hordalékának, a réti agyag és a vályoggal fedett löszhát keverékének köszönheti szilárdságát és kivételes minőségét. A város tengerszint feletti magassága 81–82 m, ezzel Makó Magyarország legmélyebben fekvő városa. A marosi ártéri erdő, illetve annak élővilága a Körös–Maros Nemzeti Park részét képezi természeti értékei miatt. Makó Magyarország egyik legmelegebb éghajlatú területén fekszik, ezért nyarai forrók és szárazak, környéke (Szegeddel együtt) az ország legnapfényesebb része, évi 2100 órányi napfénnyel, az évi középhőmérséklet 10,9 Celsius-fok. Az évi csapadék átlaga 100 év mérései alapján 585 milliméter. Az ún. ''Makó-árokban'', Makó és Óföldeák alatt húzódik Európa leggazdagabb gázmezője, amelynek gázmennyisége az 1500 milliárd köbmétert is meghaladhatja.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Csongrád-Csanád megye
Járás: Makói
Kistérség: Makói
Terület: 229,23 km2
Lakosság: 23 378 fő
Honlap: www.mako.hu

Makó részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
3 °C
Hőérzet: -6 °C
Páratartalom: 81 %
Légnyomás: 1019 hPa
Szél: 20 km/h D
CS
7°C
P
11°C
SZO
11°C
V
9°C
H
3°C

Makó részletes időjárása »

Turizmus

Szicília Étterem Pizzéria és Cukrászda

cukrászda, étterem, vendéglő, kávéház, kávézó, pizzéria, pub, reggeliző hely, söröző
Széchenyi tér 8.

Glorius Étterem és Kávéház

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó
Csanád Vezér tér 2.

Volt Városháza

világi középület
Széchenyi tér 6.

Ortodox zsinagóga

egyházi épület
Vorhand Rabbi tér 3.
Posta utca 4-6.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Árdics: Makó
Árdics: Makó
Szeged - ATIKÖVIZIG
Szeged - ATIKÖVIZIG
26,4 km
Szeged Airport: Dóm tér
Szeged Airport: Dóm tér
26,4 km
Dugonics tér - Kárász utca
Dugonics tér - Kárász utca
26,4 km

Vendégkönyv - Makó

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: