Bemutatkozás

Kétvölgy (szlovénul Verica-Ritkarovci, vendül Verica/Virica-Ritkarofci, latinul Perbese et Mechnuk, németül Permisch und Riegersdorf) község Vas megyében.1950-ben jött létre két korábbi község, Vashegyalja (ennek neve 1944-ig Permise volt) és Ritkaháza egyesítésével Ritkaháza ideiglenes néven. Mai nevét 1951-ben kapta.

Fekvés

Kétvölgy Vas megye délnyugati részén, a Rába menti Vendvidéken elhelyezkedő szórványtelepülés.A legtöbb házat rét övezi, melyeket erdős területek határolnak. A falu és egyben vidék másik jellegzetessége a boronafalú pajták és a ''tóka'', mely egy mesterséges, kerített tó, ahol az esővizet és a hólét gyüjtötték össze állati itatás és öntözés céljából.1978-tól az Őrségi Tájvédelmi Körzet részeként fokozottan védett terület, 2001-től az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik. Katinbrejg (Katalin-hegy) 367... tovább m(köztük a térképeken nem jelzett dűlők, a helybeliek kiejtése szerint)*Sztávlánczá*Malőja*Rénják*Gyrséc*Gleiszkovecz*Gyelénscsek*Törnyek*Kamen*Bárétyá (Berekalja)*Grabá (Árok)*Doléj (Hegyalja)*Dolényá (Hegydűlő)*Zsgáliná*Málinyá (Málnás)*Glávkje (kj*Régi kerkafői (csöpinczi) út (Sztárá csöpinszká paut)*Miseút (Cérkjevni paut kjApátistvánfalva (Števanovci), Szakonyfalu (Sakalovci), Alsószölnök (Dolnji Senik), Felsőszölnök (Gornji Senik), Kerkafő (Szlovénia).bélyegkép/jobbra/220px/A permisei rész a ''Kamen'' (Köves) dülőnélbélyegkép/jobbra/175px/''Tél'' – A ritkaházi kápolna januári hótakaróban.bélyegkép/jobbra/365px/Permise Ritkaházáról nézveA falu ''Törnyek''nak (térképeken ''Türnyek'') nevezett dűlőjéhez kapcsolódik egy legenda, amely összefüggésben áll szentgotthárdi csata idején a környéken végbement eseményekkel. A legenda szerint törökök elástak egy aranyborjút ezen a területen. Igaz, hasonló legendák vannak más környékbeli községek, mint Felsőszölnök és Csörötnek szájhagyományaiban, de ugyanúgy történeti alapja van, mert a dűlőnév szlovén neve a ''török'' szót takarja, s 1664-ben az oszmán sereg tábora idáig húzódott.Kétvölgy jelenlegi nevét onnan kapta, hogy a község magvát két patakvölgy köti össze.1945. márciusában 13 szlovén, szerb és horvát partizán érkezett a faluba, akik egy ''Borovnyák János'' (1910-1993) nevezetű helyi lakosnál szálltak meg. A katonaság megszimatolta ittlétüket és megpróbálták elfogni őket. A heves tűzharcban a partizán parancsnok ''Mirkó'' (eredetileg Alojz Škarjanc) elesett, a többi társának sikerült elmenekülnie.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Vas megye
Járás: Szentgotthárdi
Kistérség: Szentgotthárdi
Terület: 6,28 km2
Lakosság: 97 fő
Honlap: www.ketvolgy.hu

Kétvölgy részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
11 °C
Hőérzet: 13 °C
Páratartalom: 93 %
Légnyomás: 1015 hPa
Szél: 4 km/h É
CS
31°C
P
28°C
SZO
30°C
V
33°C
H
30°C

Kétvölgy részletes időjárása »

Turizmus

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
Retimajor
Retimajor
27,7 km
Rédics › South
Rédics › South
35,3 km
Rédics › North
Rédics › North
35,3 km

Vendégkönyv - Kétvölgy

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!