Bemutatkozás

Kalocsa (ny-hr Kaloča, Kalača, szerbül: Kaloča vagy Калоча, németül: Kollotschau) város Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai járás székhelye a Duna mellett. A megye nyugati oldalán fekszik, nagy területű körzet központja egészségügyi, oktatási, kulturális és gazdasági téren is.Jelentős történelmi múltra tekint vissza Kalocsa, hiszen a honfoglalás óta város, István óta a magyarság egyik kiemelkedő kulturális központja. A város egyike a négy magyarországi római katolikus érseki székhelynek, az... tovább államalapítás óta a magyar katolicizmus második központja. Híres iskolaváros, a 18. századtól meginduló oktatás az egyik legkiválóbb iskolai központtá tette a várost országos szinten. Legnevezetesebb épületei közé tartozik a kalocsai főszékesegyház, az érseki palota és a csillagászati obszervatórium, emellett jelentős értékeket őriz a város nagy belvárosa, a hozzá tartozó kikötő és több puszta is.

Fekvés

Kalocsa Budapesttől délre, 110 km-re található, a Kalocsai Sárközben, az Alföldön. Bács-Kiskun megye nyugati területén fekszik, a Duna bal partja közelében. Központja a Kalocsai kistérségnek. A várost a Duna egyik mellékága, a Vajas, két részre osztja. Mivel a Duna 5 km-re van a városközponttól területére jellemző a szétterültség. Kalocsa a megye legsűrűbben lakott települése, legalacsonyabb pontja 94 m. A belváros észak-déli irányban hosszúkás, a Vajas menti dombon fekszik, nyugat-keleti... tovább irányban beszorított. Az Európai Unió norma szerint a Dél-Alföldi régióban helyezkedik el.Turisztikai szempontból a Dél-Alföld turisztikai régióban fekszik.Kalocsa a Solti-síkság déli részén elterülő Kalocsai Sárköz központja, a Duna–Tisza köze legrégebbi városa. A történeti korok településeinek régészeti emlékei egyaránt megtalálhatók a városban és a környező településeken. A város területén talált legrégebbi leletek 300 körüli kelta település nyomait idézik.Bács-Kiskun megye nyugati részén, Budapesttől 110 km-re délre, a Duna közelében fekszik. Megközelíthető az 51. sz. közúton, illetve a Budapest, Kelebia vasútvonal Kiskőrösön kiágazó szárnyvonalán (ezen a vonalon 2007. március 4-én megszűnt a személyszállítás). A Solti-síkság déli részén elterülő Kalocsai Sárköz természetes központja. Egykori járási székhely. Vonzáskörzetébe 19 település tartozik. Területe 53,18 km2, ebből 11 km2 belterület. Lakóinak száma szám 18110. A város lakásállománya szám 7543. A belterületi utak hossza 109 km. A városban vezetékes ivóvíz-, szennyvízcsatorna és földgáz-hálózat működik. Az ivóvíz-hálózatba szám 5282 lakást, a szennyvízcsatorna hálózatba pedig 4992 lakást kapcsoltak be. A vezetékes gázt használó háztartások száma szám 6310. (2003-as adatok) A város a Duna menti fűszerpaprika -termesztés, -feldolgozás és -nemesítés központja. A hagyományos malom- és sütőipar az 1960-as évek elejétől elektromos világítótestek, építőipari kisgépek és villamosipari gépek gyártásával, valamint bútorgyártással, műanyag- és textilfeldolgozással bővült. Közel 250 éve jelentős iskolaváros, jelenleg a 2004-ben alapított Tomori Pál Főiskola, négy középfokú oktatási intézmény, négy általános iskola és egy speciális általános iskola, valamint egy alapfokú művészeti intézmény működik a városban. Kalocsa az ezer éves Kalocsa-Kecskeméti Érsekség székhelye.

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Bács-Kiskun megye
Járás: Kalocsai
Kistérség: Kalocsai
Terület: 53,18 km2
Lakosság: 16 552 fő
Honlap: www.kalocsa.hu

Kalocsa részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Borult
felhőzet: 85%
-1 °C
Hőérzet: -6 °C
Páratartalom: 93 %
Légnyomás: 1023 hPa
Szél: 12 km/h K
K
3°C
SZE
2°C
CS
6°C
P
9°C
SZO
13°C

Kalocsa részletes időjárása »

Turizmus

Viski Károly Múzeum

helytörténeti gyűjtemény, kiállítóhely
Szent István király út 25.

Vigadó Fogadó

étterem, vendéglő
Bátyai út 40.
Hunyadi utca 9-11.

Érseki Könyvtár

szakgyűjtemény
Szentháromság tér 1.

Kalocsai Porcelán Manufaktúra

ipartörténeti emlék
Malatin tér 5.
Szt. István tér 5.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Kalocsa
Kalocsa
Kalocsa
Kalocsa
Dunakömlőd
Dunakömlőd
12,3 km
Bölcske › North: Tolna − Árpád utca
Bölcske › North: Tolna − Árpád utca
23,9 km

Vendégkönyv - Kalocsa

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: