Bemutatkozás

Hosszúhetény (németül Hetting, ny-hr Hetinj) község Baranya megyében, a Pécsi járásban. A falusi turizmus jelentős központja a Mecsek hegységben, a Zengő lábánál.

Fekvés

Hosszúhetény festői fekvésű falu a Kelet-Mecsek déli szegélyén, a Mecsek legmagasabb csúcsa, a 682 méter magas Zengő délkeleti lankái és a Hármashegy lába közti völgyekben és dombokon, a 6-os főúttól néhány kilométerre. Pécs-től 16 kilométerre kelet-északkeletre, Pécsváradtól nyugatra, Komlótól délkeletre helyezkedik el.Nevéhez méltóan a falu elejét és végét jelző tábla közt több kilométer a távolság és a falu hosszan benyúlik a Zengő és a Hármashegy felé is. Közigazgatásilag Hosszúhetényhez... tovább tartozik két gyönyörű fekvésű hegyi falucska, Püspökszentlászló és Kisújbánya is. Régebben Hosszúhetényhez tartozott Zobákpuszta is, amit 1967. január 1-jével Komlóhoz csatoltak.Valamikor a falu Szent Miklósnak szentelt plébániatemplomához tartozott filiaként Somogy, Hird, Vasas, Komló és Martonfa.===KözlekedésA falu utcáitól jókora távolságra helyezkedik el a hosszúhetényi vasútállomás a Pécs-Pécsvárad vonalon. A közlekedést ezen a vonalon 2009 december 12-én megszüntették. A vasútról hosszúhetényi népdal is szól.A Hármashegyhez közeli falurész helyi neve „főszög”, a Pécshez közelebbi, általában újabb építésű házakból álló rész a „faluvég”. A Hegyalja utca környéke, ahová a 19. században a közvetlen környékről sok betelepülő költözött, a Kiskényöske. (Ez Reuter Camillo elmélete szerint valamikor külön falu lehetett Kenézke néven.) Régen különállt, a faluval mára egybenőtt a faluvéghez közelebbi Ormánd, amelynek alsó része egy külön völgyben helyezkedik el. Különálló falurész a Pécs-Vasas felé eső oldalon Hársastelep. A lakóházas részeket északról, keletről és délről félkaréjban nagy területen elszórt szőlőpincék szegélyezik.Ma Hosszúhetényhez tartozik két egykor önálló község, Püspökszentlászló és Kisújbánya is. Csak üvegkohóinak maradványai maradtak fenn a régi Pusztabányából.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Baranya megye
Járás: Pécsi
Kistérség: Komlói
Terület: 45,27 km2
Lakosság: 3 464 fő
Honlap: www.hosszuheteny.hu

Hosszúhetény részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szakadozott felhőzet
felhőzet: 53%
7 °C
Hőérzet: 4 °C
Páratartalom: 73 %
Légnyomás: 1022 hPa
Szél: 11 km/h D
CS
19°C
P
19°C
SZO
15°C
V
16°C
H
18°C

Hosszúhetény részletes időjárása »

Turizmus

Templom

templom
Püspökszentlászló
Kossuth L. u. 10.

Püspöki Kastély Arborétuma

arborétum, botanikus kert, természeti emlék, természetvédelmi terület
Püspökszentlászló

Borbélyműhely

szakgyűjtemény
Kossuth Lajos utca 23.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Pécs
Pécs
13,3 km
Máza Kelet-Mecsek
Máza Kelet-Mecsek
12,7 km
Pecs 2
Pecs 2
13,3 km
Mohács: Duna
Mohács: Duna
30,5 km

Vendégkönyv - Hosszúhetény

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!