Bemutatkozás

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökség listájára. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17–18. században kialakított falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet... tovább olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. Dr. Román András és Mendele Ferenc közreműködésével került műemlékvédelem alá a község.

Fekvés

A falu Nógrád megye középső részén Szécsénytől délkeletre, Pásztótól északnyugatra, a Cserhát-hegységben épült. A mindössze pár száz fős település ófaluja a világörökség része. A falu közúton Szécsény felől a 22-es főútról vagy a 21. számú főútról Pásztó előtt lehajtva a 2122-es számú mellékúton közelíthető meg – erről ágazik ki a bekötő 21146-os közút. Hollókő központjában működik 1964 óta az a falumúzeum, amely egy jellegzetes palóc parasztcsalád életmódját, lakását, bútorait viseletét és... tovább gazdasági eszközeit mutatja be.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Nógrád megye
Járás: Szécsényi
Kistérség: Szécsényi
Terület: 5,18 km2
Lakosság: 329 fő
Honlap: www.holloko.hu

Hollókő részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szakadozott felhőzet
felhőzet: 75%
19 °C
Hőérzet: 18 °C
Páratartalom: 82 %
Légnyomás: 1009 hPa
Szél: 8 km/h D
SZO
27°C
V
27°C
H
28°C
K
20°C
SZE
21°C

Hollókő részletes időjárása »

Turizmus

Vár Étterem

étterem, vendéglő
Kossuth utca 93-95.
Sport út 89.

Hollóköves Kávézó

kávéház, kávézó
Kossuth út 50.

Ladóczki féle Látványtárház

szakgyűjtemény, szakmúzeum
Kossuth út 79.

Kézműves Nyomdaműhely

szakgyűjtemény, szakmúzeum
Kossuth út 84.

Falumúzeum

helytörténeti gyűjtemény
Kossuth út 82.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Hollókő - Kaláris
Hollókő - Kaláris
Lucfalva: Hollókő
Lucfalva: Hollókő
8,3 km
Dugdelpuszta: Beszterce webkamera
Dugdelpuszta: Beszterce webkamera
24,9 km
Mátraszentistván
Mátraszentistván
23,3 km

Vendégkönyv - Hollókő

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!