Bemutatkozás

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökség listájára. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17–18. században kialakított falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet... tovább olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. Dr. Román András és Mendele Ferenc közreműködésével került műemlékvédelem alá a község.

Fekvés

A falu Nógrád megye középső részén Szécsénytől délkeletre, Pásztótól északnyugatra, a Cserhát-hegységben épült. A mindössze pár száz fős település ófaluja a világörökség része. A falu közúton Szécsény felől a 22-es főútról vagy a 21. számú főútról Pásztó előtt lehajtva a 2122-es számú mellékúton közelíthető meg – erről ágazik ki a bekötő 21146-os közút. Hollókő központjában működik 1964 óta az a falumúzeum, amely egy jellegzetes palóc parasztcsalád életmódját, lakását, bútorait viseletét és... tovább gazdasági eszközeit mutatja be.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Nógrád megye
Járás: Szécsényi
Kistérség: Szécsényi
Terület: 5,18 km2
Lakosság: 329 fő
Honlap: www.holloko.hu

Hollókő részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
22 °C
Hőérzet: 24 °C
Páratartalom: 46 %
Légnyomás: 1020 hPa
Szél: 2 km/h É
SZE
11°C
CS
21°C
P
21°C
SZO
19°C
V
22°C

Hollókő részletes időjárása »

Turizmus

Tájház

tájmúzeum
Kossuth út 99-100.

Hollókői vár

vár, kastély, palota, kúria
vár

Falumúzeum

helytörténeti gyűjtemény
Kossuth út 82.

Hollókői Vártúra Ösvény

természetvédelmi terület
-

Muskátli Étterem

étterem, vendéglő, Torkos Csütörtök
Kossuth út 61.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Hollókő - Kaláris
Hollókő - Kaláris
Lucfalva: Hollókő
Lucfalva: Hollókő
8,3 km
Dugdelpuszta: Beszterce webkamera
Dugdelpuszta: Beszterce webkamera
24,9 km
Mátraszentistván
Mátraszentistván
23,3 km

Vendégkönyv - Hollókő

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!