Bemutatkozás

Fertőd (ny-hr Herceško) város Győr-Moson-Sopron megyében, a Sopron-Fertődi kistérségben. Magyarország északnyugati részén, a Fertő–Hanság kistájon található. 1995-ben kapott városi rangot, ekkor 3179 lakosa volt.

Fekvés

A város Győr és Sopron között fekszik. A 85. számú közúttól 3 km-re, az osztrák–magyar államhatártól 7 km-re van. A belső út a tóparti települések lakóinak a közlekedésére szolgál. Ugyancsak a Fertő tó köré épített kerékpárút fontos a környék turizmusának. Fertőd Kapuvártól 16, Soprontól 26 km-re található. Helyközi autóbuszjáratokkal mindkét város sűrűn elérhető. Közvetlen vasúti összeköttetése nincs, de a GYSEV vasúti fővonalon Fertőszentmiklóson elérhető. A Fertőszentmiklósról kiágazó... tovább Fertővidéki Helyiérdekű Vasútnak Fertőd-Fertőszéplakon a város központjától 3 kilométerre van állomása.A korábbi falu létére, kialakulására a Fertő gyakorolta a leglényegesebb hatásokat. A Fertő medencéjében a hozzá kapcsolódó Hansággal együtt a Keleti-Alpok felgyűrődésével a Bécsi és a Pannoniai törésvonal mentén keletkezett. Akadnak itt szikes puszták, sztyepprétek. A Fertő belseje fokozottan védett terület, a bioszféra-rezervátum jellegű naturzónával együtt.Ezt a nagy mélyedést a Duna, Rába és a Répce időnként feltöltötték, s a felszín süllyedésével kialakult a lápvilág. Ezért található meg itt a tőzeg, melynek a kitermelése a múlt század elején kezdődött meg. Energiáját az uradalmi ipartelepek, szesz-, krumplicukor- és keményítőgyárak gőzgépeinek a fűtésére használták fel. A tőzeg kitermelése az 1950-es évek elejéig tartott.A Hanság vízszintje erősen ingadozott. 1736-ban a Fertőt száraz lábbal lehetett járni. 1742-ben újra víz alá került a terület. Az első lépést a mocsár ellen gróf Esterházy Pál tette meg: az Eszterháza és Pomogy közötti lápszűkületet rőzsékből összeállított földdel borított töltésúttal hidaltatta át.

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Győr-Moson-Sopron megye
Járás: Soproni
Kistérség: Sopron-Fertődi
Terület: 48,56 km2
Lakosság: 3 344 fő
Honlap: www.fertod.hu

Fertőd részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szakadozott felhőzet
felhőzet: 61%
17 °C
Hőérzet: 18 °C
Páratartalom: 91 %
Légnyomás: 1009 hPa
Szél: 5 km/h D
V
29°C
H
29°C
K
22°C
SZE
25°C
CS
28°C

Fertőd részletes időjárása »

Turizmus

Vasút sor 49.

Gránátos Étterem

étterem, vendéglő, Torkos Csütörtök
Joseph Haydn utca 2.

BO-NI Fagyizó

cukrászda
Mentes Mihály utca 22.

Esterházy Kastély

emlékmúzeum
Haydn utca 2.
Madách sétány 1.

Fertőd, Esterházy-kastély

emlékhely, történelmi emlékhely, vár, kastély, palota, kúria
Haydn utca 2.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Fertőszentmiklós: Szent István utca
Fertőszentmiklós: Szent István utca
3,2 km
Pinnye
Pinnye
8,6 km
H-9481 Pinnye, Arany János utca 8.
H-9481 Pinnye, Arany János utca 8.
8,6 km
Kapuvár: Komitat
Kapuvár: Komitat
12,1 km

Vendégkönyv - Fertőd

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: