Bemutatkozás

Fertőd (ny-hr Herceško) város Győr-Moson-Sopron megyében, a Sopron-Fertődi kistérségben. Magyarország északnyugati részén, a Fertő–Hanság kistájon található. 1995-ben kapott városi rangot, ekkor 3179 lakosa volt.

Fekvés

A város Győr és Sopron között fekszik. A 85. számú közúttól 3 km-re, az osztrák–magyar államhatártól 7 km-re van. A belső út a tóparti települések lakóinak a közlekedésére szolgál. Ugyancsak a Fertő tó köré épített kerékpárút fontos a környék turizmusának. Fertőd Kapuvártól 16, Soprontól 26 km-re található. Helyközi autóbuszjáratokkal mindkét város sűrűn elérhető. Közvetlen vasúti összeköttetése nincs, de a GYSEV vasúti fővonalon Fertőszentmiklóson elérhető. A Fertőszentmiklósról kiágazó... tovább Fertővidéki Helyiérdekű Vasútnak Fertőd-Fertőszéplakon a város központjától 3 kilométerre van állomása.A korábbi falu létére, kialakulására a Fertő gyakorolta a leglényegesebb hatásokat. A Fertő medencéjében a hozzá kapcsolódó Hansággal együtt a Keleti-Alpok felgyűrődésével a Bécsi és a Pannoniai törésvonal mentén keletkezett. Akadnak itt szikes puszták, sztyepprétek. A Fertő belseje fokozottan védett terület, a bioszféra-rezervátum jellegű naturzónával együtt.Ezt a nagy mélyedést a Duna, Rába és a Répce időnként feltöltötték, s a felszín süllyedésével kialakult a lápvilág. Ezért található meg itt a tőzeg, melynek a kitermelése a múlt század elején kezdődött meg. Energiáját az uradalmi ipartelepek, szesz-, krumplicukor- és keményítőgyárak gőzgépeinek a fűtésére használták fel. A tőzeg kitermelése az 1950-es évek elejéig tartott.A Hanság vízszintje erősen ingadozott. 1736-ban a Fertőt száraz lábbal lehetett járni. 1742-ben újra víz alá került a terület. Az első lépést a mocsár ellen gróf Esterházy Pál tette meg: az Eszterháza és Pomogy közötti lápszűkületet rőzsékből összeállított földdel borított töltésúttal hidaltatta át.

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Győr-Moson-Sopron megye
Járás: Soproni
Kistérség: Sopron-Fertődi
Terület: 48,56 km2
Lakosság: 3 344 fő
Honlap: www.fertod.hu

Fertőd részletes statisztikai adatai »

Időjárás

light intensity shower rain
felhőzet: 40%
17 °C
Hőérzet: 18 °C
Páratartalom: 68 %
Légnyomás: 1006 hPa
Szél: 5 km/h É
K
17°C
SZE
17°C
CS
18°C
P
20°C
SZO
22°C

Fertőd részletes időjárása »

Turizmus

BO-NI Fagyizó

cukrászda
Mentes Mihály utca 22.

Gránátos Étterem

étterem, vendéglő, Torkos Csütörtök
Joseph Haydn utca 2.
Madách sétány 1.

Esterházy Kastély

emlékmúzeum
Haydn utca 2.

Menta Kávézó

kávéház, kávézó
Rákóczi út 34/b
Vasút sor 49.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Fertőszentmiklós: Szent István utca
Fertőszentmiklós: Szent István utca
3,2 km
Pinnye
Pinnye
8,6 km
H-9481 Pinnye, Arany János utca 8.
H-9481 Pinnye, Arany János utca 8.
8,6 km
Kapuvár: Komitat
Kapuvár: Komitat
12,1 km

Vendégkönyv - Fertőd

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: