Bemutatkozás

Dunaújváros (1951 előtt ''Dunapentele'', 1951–1961 között ''Sztálinváros'') megyei jogú város Fejér megye délkeleti részén, a Duna jobb partján. A negyvennyolcezres város a Dunaújvárosi járás székhelye, a megye második legnépesebb települése a megyeszékhely után.Az ókorban a területén feküdt a rómaiak ''Intercisa'' nevű települése.

Fekvés

Dunaújváros a Mezőföld keleti szélén található, a Duna jobb oldalán, Budapesttől 67 kilométerre. A város három nagyobb részre tagolódik. Északon a patakok szabdalta mélyebben fekvő részen helyezkedik el Dunaújváros óvárosa, az ún. ''Pentele városrész'', mely az egykori Dunapentele évszázadok óta beépített belterületi részét jelenti. Az Óvárostól délre épült fel az 1950-es években – Dunapentele közigazgatási területén – a magasan az Óváros fölé emelkedő Pentelei-fennsíkon az ún. Újváros („az első... tovább szocialista város”), amely azonban sohasem különült el Dunapentelétől, mindvégig egy közigazgatási egységet képeztek. A várostól délre épült a Dunai Vasmű, melyet jelentős véderdők választanak el a várostól. A város a tengerszinttől 116 méter feletti magasságban fekszik, keleten a Duna mintegy 10 kilométeres szakaszon határolja, nyugatról pedig szelíd dombvidék övezi.Városrészek (északról délre):* Északi Ipari Park* Táborállás* Szalki-sziget* Óváros* Újpentele* Újtelep* Római városrész* Felső-Dunapart* Béke városrész* Kertváros* Technikum városrész* Dózsa városrész* Belváros* Dunasor* Barátság városrész* Dunaferr* Déli Ipari Park

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: megyei jogú város
Megye: Fejér megye
Járás: Dunaújvárosi
Kistérség: Dunaújvárosi
Terület: 52,67 km2
Lakosság: 46 813 fő
Honlap: www.dunaujvaros.hu

Dunaújváros részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szakadozott felhőzet
felhőzet: 75%
17 °C
Hőérzet: 12 °C
Páratartalom: 55 %
Légnyomás: 1014 hPa
Szél: 22 km/h ÉNY
CS
18°C
P
20°C
SZO
26°C
V
25°C
H
25°C

Dunaújváros részletes időjárása »

Turizmus

Dunaújvárosi Szoborpark

kiállítóhely, szabadtéri múzeum, szakgyűjtemény
Duna part Felső sétány

Dominó Cukrászda

cukrászda
Derkovits u. 14.

Házi Sárkány Étterem

étterem, vendéglő, Torkos Csütörtök
Építők útja 2.

Toscana Kávéház, Pizzeria és Grill Étterem

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó, pizzéria
Római Krt. 36/A

Garázs Vendéglő

étterem, vendéglő
Budai Nagy Antal út 9.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Dunaújváros Repül
Dunaújváros Repül
7,6 km
Dunaújváros - Airfield
Dunaújváros - Airfield
7,6 km
Sáregres, Rétimajor
Sáregres, Rétimajor
32,8 km
Rétimajor 2
Rétimajor 2
32,8 km

Vendégkönyv - Dunaújváros

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!