Bemutatkozás

A dorogi Hősök tere / címer / régió / megye / járás / kistérség / rang / polgármester = Dr. Tittmann János (MSZP) / irányítószám / körzethívószám / testvértelepülései / népsűrűség / tengerszint feletti magasság / terület / szélességi fok / hosszúsági fok / szöveg pozíciója megyei / weboldal / KSH kód A Pilis és a Gerecse völgye már az újkőkor óta lakott hely. Itt haladt keresztül az a római hadiút, mely Aquincumot és a nyugati provinciákat kötötte össze, a város délkeleti határában a 4.... tovább atárában a 4. századból származó római padlófűtéses villa romjait tárták fel. Nevét 1181-ben említette először oklevél ''Durugh'' formában, a török hódoltság idején elpusztult ősi falu a mai lakóterülettől délre feküdt, Ódorog néven ismert. A településnév eredetét szláv gyökerekkel, mint ''drug'' társ, barát, de személynévi eredettel is Attila hun király vezérének nevéből, magyarázzák.Az elvadult tájat a sváb telepesek kapcsolták be újra az ország vérkeringésébe, az 1700-as években ismét közlekedési csomópont lett, a Buda–Bécs országúton megépült postakocsi-állomásán gyakran megfordultak a kor jeles személyiségei, mint Kazinczy Ferenc, Széchenyi István és Wesselényi Miklós. Dorog 20. századi gyors fejlődését a szénbányászaton kívül a kedvező közlekedés-földrajzi helyzete tette lehetővé; 1896-ra kiépült a Budapest-Esztergom helyiérdekű vasút, ennek köszönhetően Dorog vált a szénmedence központjává, ezzel egy időben megindult a nagyipari bányászat, a budapesti ipari- és lakossági szénfelhasználásnak köszönhetően látványos fejlődés ment végbe, a korábbi kis falu népessége tízszeresére növekedett, 1984-ben várossá nyilvánították.Ma több mint 12 000 ember él Dorogon a jelentős turisztikai célpontként számon tartott Dunakanyar és Esztergom, és a nagy gazdasági vonzóerővel rendelkező főváros közelségében a Duna-menti iparvidék határán, ezek együttes hatása biztosítja a település hosszútávú fejlődését.

Fekvés

A város a Pilis és a Gerecse között található Dorogi-medencében épült fel, légvonalban 7 km-re a Dunától. A különböző városrészek 115 és 250 m közötti tengerszint feletti magasságon helyezkednek el. A település legrégebbi része, a „falu”, a Gerecse keleti nyúlványaira épült, míg az új városrészek a völgyben, a vizenyős lapályon, jelentős részben lecsapolt mocsarak helyén. A lakóterületet délnyugatról és keletről erdő, délkeletről rét és szántóföld, északról és északkeletről Esztergom-Kertváros... tovább és a Palatinus-tó határolja. Az egyetlen állandó vízfolyás a Kenyérmezői-patak, amely mentén nagyrészt lakótelepek épültek. Éghajlata a mérsékelten meleg éghajlati típushoz közeli, mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. Az évi középhőmérséklet 9,7°C körüli, a napsütéses órák száma nyáron 770, télen 190 óra. A csapadék évi összege kb. 600 mm, a szél leggyakrabban északnyugati, északi irányból fúj.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Komárom-Esztergom megye
Járás: Esztergomi
Kistérség: Dorogi
Terület: 11,54 km2
Lakosság: 11 905 fő
Honlap: www.dorog.hu

Dorog részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szétszórt felhőzet
felhőzet: 41%
3 °C
Hőérzet: -2 °C
Páratartalom: 82 %
Légnyomás: 1015 hPa
Szél: 12 km/h DK
SZE
6°C
CS
9°C
P
10°C
SZO
10°C
V
3°C

Dorog részletes időjárása »

Turizmus

Bányász Emlékház

helytörténeti gyűjtemény, szakgyűjtemény
Otthon tér 1.

Határ Csárda

csárda, étterem, vendéglő
Bécsi út 1.

Lila Zongora Étterem

étterem, vendéglő
Csolnoki út 51.

Horváth-Kert Vendéglő

étterem, vendéglő, Torkos Csütörtök
Csolnoki út 5113

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Dorog
Dorog
Esztergom
Esztergom
7,3 km
Esztergom › East
Esztergom › East
7,3 km
Pilisszántó: Pilis-tető DNY
Pilisszántó: Pilis-tető DNY
13,1 km

Vendégkönyv - Dorog

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: