Bemutatkozás

A dorogi Hősök tere / címer / régió / megye / járás / kistérség / rang / polgármester = Dr. Tittmann János (MSZP) / irányítószám / körzethívószám / testvértelepülései / népsűrűség / tengerszint feletti magasság / terület / szélességi fok / hosszúsági fok / szöveg pozíciója megyei / weboldal / KSH kód A Pilis és a Gerecse völgye már az újkőkor óta lakott hely. Itt haladt keresztül az a római hadiút, mely Aquincumot és a nyugati provinciákat kötötte össze, a város délkeleti határában a 4.... tovább atárában a 4. századból származó római padlófűtéses villa romjait tárták fel. Nevét 1181-ben említette először oklevél ''Durugh'' formában, a török hódoltság idején elpusztult ősi falu a mai lakóterülettől délre feküdt, Ódorog néven ismert. A településnév eredetét szláv gyökerekkel, mint ''drug'' társ, barát, de személynévi eredettel is Attila hun király vezérének nevéből, magyarázzák.Az elvadult tájat a sváb telepesek kapcsolták be újra az ország vérkeringésébe, az 1700-as években ismét közlekedési csomópont lett, a Buda–Bécs országúton megépült postakocsi-állomásán gyakran megfordultak a kor jeles személyiségei, mint Kazinczy Ferenc, Széchenyi István és Wesselényi Miklós. Dorog 20. századi gyors fejlődését a szénbányászaton kívül a kedvező közlekedés-földrajzi helyzete tette lehetővé; 1896-ra kiépült a Budapest-Esztergom helyiérdekű vasút, ennek köszönhetően Dorog vált a szénmedence központjává, ezzel egy időben megindult a nagyipari bányászat, a budapesti ipari- és lakossági szénfelhasználásnak köszönhetően látványos fejlődés ment végbe, a korábbi kis falu népessége tízszeresére növekedett, 1984-ben várossá nyilvánították.Ma több mint 12 000 ember él Dorogon a jelentős turisztikai célpontként számon tartott Dunakanyar és Esztergom, és a nagy gazdasági vonzóerővel rendelkező főváros közelségében a Duna-menti iparvidék határán, ezek együttes hatása biztosítja a település hosszútávú fejlődését.

Fekvés

A város a Pilis és a Gerecse között található Dorogi-medencében épült fel, légvonalban 7 km-re a Dunától. A különböző városrészek 115 és 250 m közötti tengerszint feletti magasságon helyezkednek el. A település legrégebbi része, a „falu”, a Gerecse keleti nyúlványaira épült, míg az új városrészek a völgyben, a vizenyős lapályon, jelentős részben lecsapolt mocsarak helyén. A lakóterületet délnyugatról és keletről erdő, délkeletről rét és szántóföld, északról és északkeletről Esztergom-Kertváros... tovább és a Palatinus-tó határolja. Az egyetlen állandó vízfolyás a Kenyérmezői-patak, amely mentén nagyrészt lakótelepek épültek. Éghajlata a mérsékelten meleg éghajlati típushoz közeli, mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. Az évi középhőmérséklet 9,7°C körüli, a napsütéses órák száma nyáron 770, télen 190 óra. A csapadék évi összege kb. 600 mm, a szél leggyakrabban északnyugati, északi irányból fúj.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Komárom-Esztergom megye
Járás: Esztergomi
Kistérség: Dorogi
Terület: 11,54 km2
Lakosság: 11 905 fő
Honlap: www.dorog.hu

Dorog részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
24 °C
Hőérzet: 21 °C
Páratartalom: 36 %
Légnyomás: 1012 hPa
Szél: 26 km/h ÉNY
CS
25°C
P
28°C
SZO
30°C
V
32°C
H
29°C

Dorog részletes időjárása »

Turizmus

Horváth-Kert Vendéglő

étterem, vendéglő, Torkos Csütörtök
Csolnoki út 5113

Határ Csárda

csárda, étterem, vendéglő
Bécsi út 1.

Lila Zongora Étterem

étterem, vendéglő
Csolnoki út 51.

Bányász Emlékház

helytörténeti gyűjtemény, szakgyűjtemény
Otthon tér 1.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Dorog
Dorog
Esztergom
Esztergom
7,3 km
Esztergom › East
Esztergom › East
7,3 km
Pilisszántó: Pilis-tető DNY
Pilisszántó: Pilis-tető DNY
13,1 km

Vendégkönyv - Dorog

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!


Közeli városok: