Bemutatkozás

Debrecen (latinul Debretinum, németül Debrezin, szlovákul Debrecín, románul Debrețin, lengyelül Debreczyn) Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa, Hajdú-Bihar megye és a Debreceni járás székhelye. A megye lakosságának mintegy 38,2%-a él Debrecenben. Debrecen a Tiszántúl legnagyobb és legjelentősebb városa. Időnként „a kálvinista Róma” néven vagy „cívisváros”-ként emlegetik. Kelet-Magyarország régió, az Észak-Alföld statisztikai régió és a Tiszántúl nagytáj szellemi, kulturális,... tovább gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központja, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosa.A 13. században említik először írásban. 1361-ben mezővárosi, 1693-ban szabad királyi városi rangot kapott. Nevét az egész kontinensen ismerték híres vásárairól és református iskolájáról, mely európai viszonylatban is kiemelkedőnek számított. Történelme során kétszer az Országgyűlés színhelye volt: 1848–49-ben, és 1944-ben. Az évszázadok folyamán többször is tűzvész áldozata lett, a második világháborúban jelentős károkat szenvedett. Debrecen város napja: április 11.

Fekvés

Az ország keleti részén Hajdú-Bihar megye földrajzi közepétől nem messze, Budapesttől 230 km-re fekszik. A román határ mintegy 35 kilométerre keleti irányban húzódik. Debrecent elérik illetve a városból indulnak ki a 4-es, 33-as, 35-ös, 47-es, 48-as, 354-es és a 471-es főutak illetve az M35-ös autópálya, valamint a 100-as, 105-ös, 106-os, 107-es, 108-as, 109-es, 110-es és a 333-as (Zsuzsivasút) vasútvonalak.A város két táj, a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekszik. A Nyírség homokos terület,... tovább északról lejt dél felé, nyugati határa a Tócó völgyénél húzódik. A Hajdúhát löszös terület, nyugati irányba lejt. Debrecen egész területe a Nyírségen helyezkedik el. Jelentős magasságkülönbségek nincsenek, a Református Kollégium falában elhelyezett magassági pont 119,6 méterre van a tengerszinttől.A település elsősorban a harmad- és negyedidőszaki üledékes kőzetekre és fekete mezőgazdasági talajra építkezett.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: megyeszékhely
Megye: Hajdú-Bihar megye
Járás: Debreceni
Kistérség: Debreceni
Terület: 461,65 km2
Lakosság: 204 333 fő
Honlap: www.debrecen.hu

Debrecen részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 4%
12 °C
Hőérzet: 10 °C
Páratartalom: 93 %
Légnyomás: 1016 hPa
Szél: 9 km/h É
SZO
26°C
V
28°C
H
31°C
K
33°C
SZE
33°C

Debrecen részletes időjárása »

Turizmus

Nagy Gál István utca 6.

Vármegyeháza

világi középület
Piac utca 54.

Both-Dega Ételbár

gyorsétterem
Bajcsy-Zsilinszky utca 1-3.

Rózsás Csárda

csárda, Torkos Csütörtök
Szentgyörgyfalvi utca 7.

Pálma Söröző & Étterem

étterem, vendéglő, söröző
Simonyi u. 44.

Nagycserei rezgőnyáras

természetvédelmi terület
Debrecen külterülete

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Debrecen, belváros
Debrecen, belváros
Debrecen › South: Kossuth tér
Debrecen › South: Kossuth tér
Debrecen › North: Attila tér − Wesselényi utca
Debrecen › North: Attila tér − Wesselényi utca
Debrecen: Attila tér − Wesselényi Street
Debrecen: Attila tér − Wesselényi Street

Vendégkönyv - Debrecen

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!