Bemutatkozás

Debrecen (latinul Debretinum, németül Debrezin, szlovákul Debrecín, románul Debrețin, lengyelül Debreczyn) Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa, Hajdú-Bihar megye és a Debreceni járás székhelye. A megye lakosságának mintegy 38,2%-a él Debrecenben. Debrecen a Tiszántúl legnagyobb és legjelentősebb városa. Időnként „a kálvinista Róma” néven vagy „cívisváros”-ként emlegetik. Kelet-Magyarország régió, az Észak-Alföld statisztikai régió és a Tiszántúl nagytáj szellemi, kulturális,... tovább gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központja, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosa.A 13. században említik először írásban. 1361-ben mezővárosi, 1693-ban szabad királyi városi rangot kapott. Nevét az egész kontinensen ismerték híres vásárairól és református iskolájáról, mely európai viszonylatban is kiemelkedőnek számított. Történelme során kétszer az Országgyűlés színhelye volt: 1848–49-ben, és 1944-ben. Az évszázadok folyamán többször is tűzvész áldozata lett, a második világháborúban jelentős károkat szenvedett. Debrecen város napja: április 11.

Fekvés

Az ország keleti részén Hajdú-Bihar megye földrajzi közepétől nem messze, Budapesttől 230 km-re fekszik. A román határ mintegy 35 kilométerre keleti irányban húzódik. Debrecent elérik illetve a városból indulnak ki a 4-es, 33-as, 35-ös, 47-es, 48-as, 354-es és a 471-es főutak illetve az M35-ös autópálya, valamint a 100-as, 105-ös, 106-os, 107-es, 108-as, 109-es, 110-es és a 333-as (Zsuzsivasút) vasútvonalak.A város két táj, a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekszik. A Nyírség homokos terület,... tovább északról lejt dél felé, nyugati határa a Tócó völgyénél húzódik. A Hajdúhát löszös terület, nyugati irányba lejt. Debrecen egész területe a Nyírségen helyezkedik el. Jelentős magasságkülönbségek nincsenek, a Református Kollégium falában elhelyezett magassági pont 119,6 méterre van a tengerszinttől.A település elsősorban a harmad- és negyedidőszaki üledékes kőzetekre és fekete mezőgazdasági talajra építkezett.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: megyeszékhely
Megye: Hajdú-Bihar megye
Járás: Debreceni
Kistérség: Debreceni
Terület: 461,65 km2
Lakosság: 204 333 fő
Honlap: www.debrecen.hu

Debrecen részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Borult
felhőzet: 100%
7 °C
Hőérzet: -0 °C
Páratartalom: 70 %
Légnyomás: 1012 hPa
Szél: 19 km/h D
V
6°C
H
7°C
K
5°C
SZE
6°C
CS
7°C

Debrecen részletes időjárása »

Turizmus

Belga Étterem és Söröző

étterem, vendéglő, söröző
Piac utca 29.

Jack Jaxxon Bar

bár, drinkbár, Torkos Csütörtök, Torkos Csütörtök hosszabbító
Nagybánya u. 10.
Medgyessy sétány 1.
Böszörményi út 138.

Hunguest Hotel Nagyerdő Étterem

étterem, vendéglő
Pallagi út 5.

Flaska Vendéglő

étterem, vendéglő
Miklós út 4.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Debrecen, belváros
Debrecen, belváros
Debrecen › South: Kossuth tér
Debrecen › South: Kossuth tér
Debrecen › North: Attila tér − Wesselényi utca
Debrecen › North: Attila tér − Wesselényi utca
Debrecen: Attila tér − Wesselényi Street
Debrecen: Attila tér − Wesselényi Street

Vendégkönyv - Debrecen

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!