Bemutatkozás

Csörötnek (szlovénül ''Čretnik,'' németül ''Schrietling'') a Rábára fűzött kis falu, Vas megye délnyugati csücskében. A község a szentgotthárdi kistérség tagja. A rendszerváltást követő években megvalósult infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően a település vízvezeték-, csatorna-, villany-, gáz- és kábeltévé- hálózattal rendelkezik.Szerekre oszló település. Magyar és katolikus község, a faluban roma közösség is él. Vannak, akik az egész szentgotthárdi kistérséget az Őrséghez veszik. Az... tovább kétségtelen, hogy a történelmi Őrség hatása mind nyelvben, mind szokásokban és akár a település szeres szerkezetében visszaköszön, ezen az alapon a vidék, benne Csörötnek az Őrséghez tartozónak tekinthető, de a történelmi Őrség mintegy 8–10 km-re kezdődik a falunktól. Szorosan véve Csörötnek az úgynevezett Rába-vidék egyik települése, s eként a Felső Rába-menti Turisztikai Régió tagja. Tulajdonképpen inkább a Vendvidék részének tekinthető, egyrészt mert van szlovén neve, másrészt hajdan volt szlovén lakossága, amely a magyarokkal vegyesen élt. A terület a szentgotthárdi ciszterci apátság birtoka volt, tehát nem tartozhatott az Őrséghez korábban sem, legfeljebb gyepűelve volt. A apátsághoz szorosan kapcsolódik a szlovén nemzetiség (amely vend nyelvet beszél), hiszen a ciszterek telepítették le őket ezen a gyéren lakott területen. Pável Ágoston és más kutatók a Vendvidék és a szlovén területek kiterjedését nagyobb ítélték a mostaninál, ezért Csörötneket is vendvidéki településnek számították.Kuntár Lajos, a falu díszpolgára így vall szülőfalujáról Hármaskönyv Csörötnekről című könyvében:''"Szülőhelyem tája a Rába völgye. Mégpedig Szentgotthárdtól Rábagyarmatig terjedő része. Termékeny mezők, dúsfüvű rétek, szelíd dombok, regényes erdők, csörgedező patakok a jellemzői ennek a 4-5 kilométer széles völgynek. Aztán a szélein meghúzódó kis falvak és a tengelyében kanyargó, partjait szaggatva öntöző, sok helyütt alattomosan örvénylő Rába. Szívemben él e táj, legfőképpen az öt irányból érkező utak találkozására épült Csörötnek, melyben bölcsőm ringott, s nevelt sok keserv közt nyolc gyermekével özvegyi sorsra jutott édesanyám."''

Fekvés

Csörötnek a Rába folyó által kettészelt kis vasi település Magyarország nyugati csücskében. A falu mind a történelmi Őrség központjától, mind a legnyugatibb várostól - Szentgotthárdtól - 10 km-re fekszik. Az Alpok nyúlványainak köszönhetően klímája szubalpin jellegű.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Vas megye
Járás: Szentgotthárdi
Kistérség: Szentgotthárdi
Terület: 20,53 km2
Lakosság: 902 fő
Honlap: www.csorotnek.hu

Csörötnek részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szakadozott felhőzet
felhőzet: 75%
5 °C
Hőérzet: 3 °C
Páratartalom: 60 %
Légnyomás: 1021 hPa
Szél: 9 km/h DK
H
2°C
K
7°C
SZE
9°C
CS
11°C
P
15°C

Csörötnek részletes időjárása »

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Retimajor
Retimajor
14,8 km
Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
Kétvölgy: R3-723, Čepinci − Meja Madžarska
13,6 km
Torony 2
Torony 2
33,4 km
Torony
Torony
34,5 km

Vendégkönyv - Csörötnek

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!