Bemutatkozás

Békéscsaba, régebbi nevén ''Csaba'', vagy ''Nagy-Csaba'', majd ''Békés-Csaba'' (ny-sk Békešská Čaba, ny-de Tschabe, ny-ro Bichişciaba), megyeszékhely, megyei jogú város, Békés megye gazdasági-földrajzi központja és székhelye. Mérete alapján Magyarországon középvárosnak, európai szinten kisvárosnak tekinthető. A Békéscsabai járás és a Viharsarok központja, hazánk 12. legnépesebb városa. Első írásos említése 1332-ből származik. A török időkben elpusztult, így teljesen újra kellett telepíteni. Az... tovább egykoron „Európa legnagyobb falujának” nevezett város mára rendezett, városias külsejű településsé vált. A város méltán híres gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről, például a hungarikumnak számító csabai kolbászról és az erre alapozott fesztiválról. Ugyancsak itt rendezik meg Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválját is.

Fekvés

A Tiszántúl déli részén, Békés megye földrajzi középpontjában, a Körös-Maros közén, a Kettős-Körös folyótól 8 km-re délnyugatra fekszik. A város Gyulától 16 kilométerre nyugatra, Orosházától 36 km-re északkeletre található. A román határ (Gyulavarsánd) mintegy 20 kilométerre keleti irányban húzódik. A városnál találkoznak a 44-es és 47-es főutak. A 120-as és 135-ös vasútvonalak metszik a települést.Átlagos tengerszint feletti magassága 85–90 méter. Alacsonyabb pontjai Jamina, az északnyugati... tovább városrész és a déli végek. Magasabb a belváros, a keleti részeken található „hát” elnevezésű részei (például Vandhát). Az Evangélikus Nagytemplom hátsó küszöbét tartják a város egyik legmagasabb pontjának, ez 88,75 méter tengerszint feletti magasságot jelent.A város nagyjából elnyújtott négyszög alakot vesz fel, ami a déli oldalon kicsit homorú, a délkeleti részen a Lencsési-lakótelep miatt eléggé kinyúlik.A talaj elsősorban lösz, agyag és folyami hordalék keveréke. A város környékén 21–28 aranykorona értékű földek vannak, nyugat felé javul a minőség, egyre kevesebb agyaggal és több lösszel.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: megyeszékhely
Megye: Békés megye
Járás: Békéscsabai
Kistérség: Békéscsabai
Terület: 193,93 km2
Lakosság: 61 046 fő
Honlap: www.bekescsaba.hu

Békéscsaba részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Borult
felhőzet: 100%
2 °C
Hőérzet: 4 °C
Páratartalom: 78 %
Légnyomás: 1016 hPa
Szél: 5 km/h É
P
0°C
SZO
-2°C
V
-3°C
H
-4°C
K
-2°C

Békéscsaba részletes időjárása »

Turizmus

Munkácsy Mihály Múzeum

emlékmúzeum, helytörténeti gyűjtemény, kiállítóhely
Széchenyi utca 9.

Halcentrum Vendéglő

étterem, vendéglő
Irányi utca 2

volt Beliczay Kúria

világi középület
Gyulai út 2.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Békéscsaba 2
Békéscsaba 2
Békéscsaba
Békéscsaba
Békéscsaba: Szent István tér
Békéscsaba: Szent István tér
Póstelek: Békéscsaba − park
Póstelek: Békéscsaba − park
13,6 km

Vendégkönyv - Békéscsaba

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!