Bemutatkozás

Békéscsaba, régebbi nevén ''Csaba'', vagy ''Nagy-Csaba'', majd ''Békés-Csaba'' (ny-sk Békešská Čaba, ny-de Tschabe, ny-ro Bichişciaba), megyeszékhely, megyei jogú város, Békés megye gazdasági-földrajzi központja és székhelye. Mérete alapján Magyarországon középvárosnak, európai szinten kisvárosnak tekinthető. A Békéscsabai járás és a Viharsarok központja, hazánk 12. legnépesebb városa. Első írásos említése 1332-ből származik. A török időkben elpusztult, így teljesen újra kellett telepíteni. Az... tovább egykoron „Európa legnagyobb falujának” nevezett város mára rendezett, városias külsejű településsé vált. A város méltán híres gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről, például a hungarikumnak számító csabai kolbászról és az erre alapozott fesztiválról. Ugyancsak itt rendezik meg Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválját is.

Fekvés

A Tiszántúl déli részén, Békés megye földrajzi középpontjában, a Körös-Maros közén, a Kettős-Körös folyótól 8 km-re délnyugatra fekszik. A város Gyulától 16 kilométerre nyugatra, Orosházától 36 km-re északkeletre található. A román határ (Gyulavarsánd) mintegy 20 kilométerre keleti irányban húzódik. A városnál találkoznak a 44-es és 47-es főutak. A 120-as és 135-ös vasútvonalak metszik a települést.Átlagos tengerszint feletti magassága 85–90 méter. Alacsonyabb pontjai Jamina, az északnyugati... tovább városrész és a déli végek. Magasabb a belváros, a keleti részeken található „hát” elnevezésű részei (például Vandhát). Az Evangélikus Nagytemplom hátsó küszöbét tartják a város egyik legmagasabb pontjának, ez 88,75 méter tengerszint feletti magasságot jelent.A város nagyjából elnyújtott négyszög alakot vesz fel, ami a déli oldalon kicsit homorú, a délkeleti részen a Lencsési-lakótelep miatt eléggé kinyúlik.A talaj elsősorban lösz, agyag és folyami hordalék keveréke. A város környékén 21–28 aranykorona értékű földek vannak, nyugat felé javul a minőség, egyre kevesebb agyaggal és több lösszel.

Képgaléria

Települési információk

Jogállás: megyeszékhely
Megye: Békés megye
Járás: Békéscsabai
Kistérség: Békéscsabai
Terület: 193,93 km2
Lakosság: 61 046 fő
Honlap: www.bekescsaba.hu

Békéscsaba részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Szakadozott felhőzet
felhőzet: 75%
16 °C
Hőérzet: 10 °C
Páratartalom: 51 %
Légnyomás: 1007 hPa
Szél: 24 km/h K
SZO
18°C
V
15°C
H
18°C
K
20°C
SZE
19°C

Békéscsaba részletes időjárása »

Turizmus

Mester Klub

kézilabdapálya, kosárlabdapálya, squash
Mester utca 14.

Meseház

kiállítóhely, muzeális emlékhely
Békési út 17.

Fiume Hotel Étterme

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó, söröző, Torkos Csütörtök
Szent István tér 2.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Békéscsaba 2
Békéscsaba 2
Békéscsaba
Békéscsaba
Békéscsaba: Szent István tér
Békéscsaba: Szent István tér
Póstelek: Békéscsaba − park
Póstelek: Békéscsaba − park
13,6 km

Vendégkönyv - Békéscsaba

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!