Bemutatkozás

Balatonkenese város Veszprém megyében, a Balatonalmádi járásban. Balatonakarattya az évi önkormányzati választás napján önálló községgé alakul.

Fekvés

A Balatonkenese Balaton északkeleti csücskében fekszik, Budapesttől kb. 100 km-re délnyugatra, a Kenesei-magasparton. A balatoni települések között különleges fekvésű, hiszen az egyetlen olyan Balaton parti település, amely igazából sem nem déli, sem nem északi parti. A magaspartról, illetve a közvetlen vízpart jelentős részéről a Balaton egész keleti medencéje és a Tihanyi-félsziget jól belátható, kedvező időjárás esetén a tájkép minden évszakban látványos. A magasparti rész a település... tovább délkeleti részében 40–50 m-es tereplépcsővel folytatódik a keskeny partközeli zónában, amely a 19. században, még a partvédművek kialakítása előtt helyenként a magaspartról lassan, de folyamatosan leomló, túlnyomórészt pannon korú üledékek felhalmozódási térszíne volt. A két eltérő magasságú zóna között ezen a részen csak helyenként van átjárás, (ilyen például a függővölgyként a vasútig kinyíló ''Macskatorok''), északnyugat felé a peremjelleg egy jelentős partszakaszon megszűnik. Maga a Balaton a part mentén viszonylag mély, a déli parton jellemző sekélyes rész itt már nincs meg. Részben e sajátos földrajzi fekvés az oka turisztikai jelentőségének is (pl. vitorlásversenyek és horgászat szempontjából).Közúton a 71-es útonon Keszthely-Fenékpuszta vagy Lepsény irányából érhető el (az M710-es elkerülő út a közelmúltban készült el). Budapestről az M7-es autópályán a balatonvilágosi lehajtóig, onnan a 71-es úton közelíthetjük meg. Balatonfűzfő irányából szintén a 71-es úton juthatunk el ide, Papkesziről pedig a 710-es utat keresztezve a 7213-as úton (Fő utca). Keletről Balatonfőkajárral van közúti összeköttetés. A part menti út a déli part felé a közforgalom számára nincs nyitva, a magasparton át, illetve kerülővel lehet Balatonakarattyán keresztül a szomszédos Balatonvilágos aligai részére jutni.A településen kijelölt kerékpárút halad át, és sok csillapított forgalmú utca alkalmas a kerékpározásra.Vasúti szempontból a Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca-vasútvonalon fekszik, ez a MÁV 29. számú vonala. A szerelvények egy állomáson ''(Balatonkenese)'' és két megállóhelyen (''Balatonakarattya'' és ''Balatonkenese-Üdülőtelep'') állnak meg. A nyári időszakban sűrített menetrend és klimatizált, modern vonatok közlekednek.Menetrend szerinti hajójáratok kötik össze többek között Siófokkal és Balatonalmádival.

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Veszprém megye
Járás: Balatonalmádi
Kistérség: Balatonalmádi
Terület: 65,57 km2
Lakosság: 3 334 fő
Honlap: www.keneseinfo.hu

Balatonkenese részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
18 °C
Hőérzet: 19 °C
Páratartalom: 54 %
Légnyomás: 1026 hPa
Szél: 5 km/h DNY
SZO
13°C
V
14°C
H
15°C
K
17°C
SZE
14°C

Balatonkenese részletes időjárása »

Turizmus

Táncsics utca 15.

Herbi Panzió Étterme

étterem, vendéglő
Balatoni utca 75.

Parragh Kert - örökzöld gyűjtemény

természetvédelmi terület
Partfő utca

Balatonfői Yacht Club Étterem

étterem, vendéglő, kávéház, kávézó, reggeliző hely, söröző, teaház, teázó
Főnix tér 3.
Táncsics Mihály utca 25.

Kenesei Tájház

helytörténeti gyűjtemény, tájmúzeum
Kossuth Lajos utca 6.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Balatonkenese
Balatonkenese
Balatonvilágos
Balatonvilágos
6,3 km
Balatonfűzfő: Balaton
Balatonfűzfő: Balaton
8,3 km
Gáspártelep: M7 − 86,4 km] Lepsényi pihenőhely [országhatár felé
Gáspártelep: M7 − 86,4 km] Lepsényi pihenőhely [országhatár felé
6,4 km

Vendégkönyv - Balatonkenese

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!