Bemutatkozás

Balatonkenese város Veszprém megyében, a Balatonalmádi járásban. Balatonakarattya az évi önkormányzati választás napján önálló községgé alakul.

Fekvés

A Balatonkenese Balaton északkeleti csücskében fekszik, Budapesttől kb. 100 km-re délnyugatra, a Kenesei-magasparton. A balatoni települések között különleges fekvésű, hiszen az egyetlen olyan Balaton parti település, amely igazából sem nem déli, sem nem északi parti. A magaspartról, illetve a közvetlen vízpart jelentős részéről a Balaton egész keleti medencéje és a Tihanyi-félsziget jól belátható, kedvező időjárás esetén a tájkép minden évszakban látványos. A magasparti rész a település... tovább délkeleti részében 40–50 m-es tereplépcsővel folytatódik a keskeny partközeli zónában, amely a 19. században, még a partvédművek kialakítása előtt helyenként a magaspartról lassan, de folyamatosan leomló, túlnyomórészt pannon korú üledékek felhalmozódási térszíne volt. A két eltérő magasságú zóna között ezen a részen csak helyenként van átjárás, (ilyen például a függővölgyként a vasútig kinyíló ''Macskatorok''), északnyugat felé a peremjelleg egy jelentős partszakaszon megszűnik. Maga a Balaton a part mentén viszonylag mély, a déli parton jellemző sekélyes rész itt már nincs meg. Részben e sajátos földrajzi fekvés az oka turisztikai jelentőségének is (pl. vitorlásversenyek és horgászat szempontjából).Közúton a 71-es útonon Keszthely-Fenékpuszta vagy Lepsény irányából érhető el (az M710-es elkerülő út a közelmúltban készült el). Budapestről az M7-es autópályán a balatonvilágosi lehajtóig, onnan a 71-es úton közelíthetjük meg. Balatonfűzfő irányából szintén a 71-es úton juthatunk el ide, Papkesziről pedig a 710-es utat keresztezve a 7213-as úton (Fő utca). Keletről Balatonfőkajárral van közúti összeköttetés. A part menti út a déli part felé a közforgalom számára nincs nyitva, a magasparton át, illetve kerülővel lehet Balatonakarattyán keresztül a szomszédos Balatonvilágos aligai részére jutni.A településen kijelölt kerékpárút halad át, és sok csillapított forgalmú utca alkalmas a kerékpározásra.Vasúti szempontból a Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca-vasútvonalon fekszik, ez a MÁV 29. számú vonala. A szerelvények egy állomáson ''(Balatonkenese)'' és két megállóhelyen (''Balatonakarattya'' és ''Balatonkenese-Üdülőtelep'') állnak meg. A nyári időszakban sűrített menetrend és klimatizált, modern vonatok közlekednek.Menetrend szerinti hajójáratok kötik össze többek között Siófokkal és Balatonalmádival.

Települési információk

Jogállás: város
Megye: Veszprém megye
Járás: Balatonalmádi
Kistérség: Balatonalmádi
Terület: 65,57 km2
Lakosság: 3 334 fő
Honlap: www.keneseinfo.hu

Balatonkenese részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Borult
felhőzet: 95%
9 °C
Hőérzet: -0 °C
Páratartalom: 57 %
Légnyomás: 1012 hPa
Szél: 29 km/h DNY
SZE
3°C
CS
5°C
P
8°C
SZO
10°C
V
3°C

Balatonkenese részletes időjárása »

Turizmus

Táncsics utca 15.

Erzsébet Vendéglő és Vendégház-Panzió

étterem, vendéglő, pizzéria
Bakó J. utca 4.
Bajcsy-Zsilinszky utca

Balaton Étterem

étterem, vendéglő
Fő u. 25.

Katica Pékség, Kávé- És Teaház

cukrászda, kávéház, kávézó, pizzéria, reggeliző hely
Fő utca 21.

Díszkút

kerti építmény
Piac tér (Széchenyi utca mellett )

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Balatonkenese
Balatonkenese
Balatonvilágos
Balatonvilágos
6,3 km
Balatonfűzfő: Balaton
Balatonfűzfő: Balaton
8,3 km
Gáspártelep: M7 − 86,4 km] Lepsényi pihenőhely [országhatár felé
Gáspártelep: M7 − 86,4 km] Lepsényi pihenőhely [országhatár felé
6,4 km

Vendégkönyv - Balatonkenese

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!