Turisztikai információ

Balatonfüred a Balaton északi partján, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú kisváros. 1971 óta hazánk első gyógyüdülő városa, a „Szőlő és bor nemzetközi városa”. Ismertségét elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. Ősi, már a római korban is lakott település. Nevét először 1211-ben a tihanyi apátság birtokösszeírásában említik. A Balaton - part közelében fakadó savanyúvizes forrásokról már a 17. században tudtak. Szerepük csak akkor vált jelentőssé,... tovább r nemzetközi városa”. Ismertségét elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. Ősi, már a római korban is lakott település. Nevét először 1211-ben a tihanyi apátság birtokösszeírásában említik. A Balaton - part közelében fakadó savanyúvizes forrásokról már a 17. században tudtak. Szerepük csak akkor vált jelentőssé, amikor felmelegített vizüket gyógyfürdőzésre kezdték el használni, és az 1700-as években Füredet hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították. A város az 1800-as években , a reformkorban indult fejlődésnek. Kedvelt találkozó helye lett a haladó szellemű politikusoknak, művészeknek, történelmi, kulturális szerepe ekkor volt a legkiemelkedőbb. Ebből a korból is számos műemlékkel rendelkezik a város. Jelentősebb látnivalók: Állami Szívkórház, Kossuth Lajos ivócsarnok,/ itt kóstolhatjuk meg a híres savanyú vizet, mely elismert, természetes ásványvíz / volt Nagyvendéglő- ma Anna Grand Hotel , (itt található a Füredi Panteon) , Horváth ház, Blaha Lujza volt nyaralója- ma hotel Blaha, Kerek templom, Jókai villa-ma Jókai emlékmúzeum, Református templom, Gombás kúria, Szt. Mihály (Papsoka) templom romjai, Kiserdőben az első dunántúli magyar nyelvű kőszínház hat megmaradt oszlopa. Természeti érték a Lóczy barlang, mely májustól szeptember végéig látogatható.
Ajánlott sétaútvonalak:
1. Sétánk a Tourinform iroda elől -Kisfaludy u. 1. indul. A Reformkori , korhűen felújított városrészben vagyunk. -Balaton part: Tagore sétány: Névadója a Nobel díjas hindu költő, aki 1926 őszén a Szívkórházban nyerte vissza egészségét. A sétány elején emlékfája és szobra látható. A végén :Eszterházy strand. - Emlékfa park a sétány felett. A fákat itt megfordult híres emberek ültették. -Kisfaludy ut. -Állami Szívkórház-Gyógy tér.A régi fürdőházak helyén áll a hatalmas épület, ahol sok szívbeteg nyerte vissza egészségét , köztük a híres Nobel – díjas hindu költő , Rabinranath Tagore. Róla nevezték el a csodálatos Balaton parti sétányt. Kívülről egész évben megtekinthető.-Horváth ház:Kései barokk stílusú épület 1798-ban készült el. A Szentgyörgyi –Horváth család tulajdona volt, 1825 július 26-án itt rendezték az első Anna - bált a ház kisasszonyának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. Ma lakások és üzletek találhatók benne. -Kossuth Lajos savanyúvíz forrás:Többek között itt is megkóstolható a híres „savanyúvíz” . Oszlopcsarnoka mai formáját 1853-ban nyerte el Fruman Antal építész tervei alapján. A Balaton part közelében fakadó savanyúvíz forrásokról már a 17. században tudtak. A szénsavas gyógyvizet ma az Állami Szívkórházban hasznosítják gyógyászati céllal. Egész évben megtekinthető. -Anna Grand Hotel és Füredi panteon:Copf stílusban épült 1810 körül . Emeleti dísztermében rendezik minden év júliusában a híres Anna- bált. A földszinti árkádos fedett sétány foglalja magába a Füredi Panteont , ahol olyan kiváló költők, tudósok, kutatók emléktáblája található, akik Füredről írtak, vagy jelentőset tettek a városért. A Panteon egész évben látogatható. -Kiserdő a Szívkórház mögött: Itt találhatók az 1831-ben épült első Dunántúli magyar nyelvű kőszíház megmaradt oszlopai. -Anna Grand hoteltől a Blaha utcán haladunk tovább: Blaha Lujzának , a nemzet csalogányának egykori villája ma hotel. - Kerek katolikus templom: Klasszicista stílusban épült , 1846 –ban fejezték be. Kívülről egész évben megtekinthető. - Jókai villa-emlékmúzeum (jelenleg felújítás alatt. nyitás kb. augusztus vége.) Koraeklektikus stílusban 1870-ben építtette Jókai Mór a nyaralót, ahol mindig csak nyáron tartózkodott. Itt írta az „Aranyember „c. regényét . A ház ma emlékmúzeum, a kertjében Jókai mellszobrával. -Jókai u. -Ady E.u.-Szt. István tér. Városháza, és "Piros" kat. Templom.(1927) -Arácsi út - Gombás kúria:épült a XVIII:sz-ban copf stílusban.ma panzió és lakóház. -Arácsi faluközpont: kat.(1790) és ref. (1786) templom. A faluköpontot hamarosan újjá varázsolják. -Lóczy u-Béke u-Koloska Völy(csárda és Koloska forrás. Itt pihenőhely, tűzrakóhelyek, és erdei tornapálya van. - Vissza a Lóczy L.utcába, délre tőle a Hősök terén található a Széchényi Ferenc Kertészeti szakképző iskola-Széchényi kastély. A Lóczy u. bal oldali temetőben több híres ember sírja van, így Lóczy Lajos geológusé is.
2.sétaút
Tourinform iroda - Kisfaludy u.1. - Hajókikötő-móló: Borsos Miklós Balatoni szél c. szobra. Sétahajózás, menetrend szerinti hajózás. A kikötő bejáratánál: Halász és Révész szobra- Rózsakert. -Ny-i irányban: Zákonyi u. .BYC vitorlás klub, majd a Silver Resort hotel modern épületei., üzletsor, éttermek, kávézók. A hotel belső udvarán szökőkút, szép Balatoni panoráma.- Hotelsor-Széchenyi utcán a Füred kempingig. - A körforgalomnál É-ra a Fürdő utcán: Sundance szórakozó park apartmanokkal. - Annagora Aqua park:12 csúszda, hullámmedencék, külső-belső élménymedencék, aromaterápiás gőzkabinok, szaunák, jégbarlang, starndröplabda pálya. nyitva: június 13- aug. vége. - Horváth Mihály u.: Balaton Szabadidő és Konferencia Központ : Szabadtéri színpad, Csarnokterem lelátókkal, szekciótermek, Multiplex mozi. ,étterem, squas, fittness terem. -Vasútállomás, autóbusz állomás -Jókai utca- Kisfaludy u. vissza a Tourinformhoz és Kisfaludy Galériához. -

Látnivalók »

Szobrok, emlékművek (14)

Horváth - ház

lakóház
Gyógy tér 3.

Állami Szívkórház

világi középület
Gyógy tér 2.
Blaha Lujza utca 4.

Dőry-Villa (Hotel Astoria)

vár, kastély, palota, kúria
Jókai út 28.
Ady Endre utca 13.

Gombás Kúria

vár, kastély, palota, kúria
Arácsi út 94.

Ipoly Residence Balatonfüred

világi középület
Kisfaludy u. 3.

Jókai Emlékmúzeum

világi középület
Honvéd utca 1.

Kossuth Lajos Ivócsarnok

kerti építmény
Gyógy tér

Múzeumok (5)

Jókai Mór emlékház

emlékmúzeum
Honvéd utca 1.

Városi Múzeum

helytörténeti gyűjtemény, kiállítóhely
Blaha u. 3.

Vaszary Villa

kiállítóhely, szakgyűjtemény
Honvéd utca 2.

Vitorlázeum

egyéb
Tagore sétány 1

Természet (2)

Lóczy-barlang

barlang, természetvédelmi terület
Öreghegyi utca vége

Templomok (4)

Kerek Templom

templom
Blaha Lujza utca 1.
Szent István tér 1.
Lóczy Lajos utca 56.

Szabadidő »

Szabadidő (13)

Balaton Szabadidő és Konferencia Központ

aerobic jellegű tréning, fitness-terem, keleti sportok, squash
Horváth Mihály út

Extrém Kalandpark Balatonfüred

egyéb, extrém sportok, kalandpark, kerékpározás
051/5 hrsz
Gyógy tér 1.

Hotel Annabella

biliárd, snooker, rex, minigolf, strandröplabda
Deák Ferenc utca 25.

Hotel Lidó

asztalifoci/csocsó, asztalitenisz, biliárd, snooker, rex, fitness-terem, futballpálya, kosárlabdapálya, strandröplabda
Aranyhíd sétány 12.

Hotel Marina

minigolf, strandröplabda, teke
Széchenyi út 26.

Hotel Silverine Lake Resort****superior

kerékpározás, wellness terem
Zákonyi F. sétány 4.
Fenyvespark 1.

Vendéglátás »

Vendéglátás (63)

3P&Vino

étterem, vendéglő
Zákonyi Ferenc sétány 4.

Anna Grand Hotel Étterem

bár, drinkbár, étterem, vendéglő, kávéház, kávézó, Torkos Csütörtök
Gyógy tér 1.

Annabella étterem

étterem, vendéglő
Deák Ferenc utca 25.

Annagora Aquapark Balaton és Mediterrán étterem

étterem, vendéglő, pizzéria
Fürdő utca 35.

Arácsi Cukrászda

cukrászda
Arácsi út 132.
Zsigmond út 1.

Astoria Étterem

étterem, vendéglő
Jókai utca 28.

Badacsonyi Pincegazdaság Pincészete

borozó, borozó, pincészet, borpince
Zrínyi utca 11.

Balaton Étterem

étterem, vendéglő, söröző
Kisfaludy utca 5.
Baricska dűlő