Bemutatkozás

Balatonfőkajár község Veszprém megyében, a Balatonalmádi járásban. Pannóniában római provinciában hadiút haladt rajta keresztül, amelyen később III. Henrik német császár is hadba indult I. Endre ellen és 1050-ben már pontosan meghatározták a település helyét az akkori térképeken. A települést a tatárok és a törökök is feldúlták és megsemmisítették. Első írásos emléke 1086-ból származik, amikor is ''Villa Quiar'' néven ismerték.A falura az I. és a II. világháború is súlyos csapást mért. A II.... tovább világháborúban itt haladt át a Margit-vonal. A település határában a németek katonai repülőteret hoztak létre, amely a háború után az oroszok kezébe került mára viszont már csak sportrepülőtérként üzemel.Balatonfőkajár legmagasabb pontján, a Somlyó-hegyen lévő, felhagyott kis kőfejtő ópaleozolos, 400 millió évnél idősebb kvarcfillitet tár fel, mely Magyarország egyik legidősebb, illetve a Dunántúl legidősebb, felszínen található kőzete, ezért geológiai alapszelvényt képez. Szintén Balatonfőkajáron épül meg Magyarország első motorverseny pályája, a Balaton Park Circuit, ami 2017-re egy teljes turistaközponttá és szórakoztatócentrummá alakul.

Fekvés

Balatonfőkajár, ahogy a neve is utal rá, a Balaton fejénél fekszik, kb 4 km-re a közvetlen partvonaltól. Eredetileg közvetlen vízparti település volt, de a tatárjáráskor a völgyben húzódó nagy kiterjedésű mocsárba menekültek az emberek; ezt a mocsarat lecsapolva alakították ki a mai falu helyét. A falutól keletre kiemelkedő magaslat a Somlyó. Természetvédelmi terület, ahonnan derült időben tisztán látható a Bakony hegyvonulata a nyugati irányban, valamint a sík Mezőföld kelet felé. Szomszédos... tovább települései Balatonakarattya, Füle, Lepsény, Csajág.

Települési információk

Jogállás: község
Megye: Veszprém megye
Járás: Balatonalmádi
Kistérség: Balatonalmádi
Terület: 21,92 km2
Lakosság: 1 339 fő
Honlap:  

Balatonfőkajár részletes statisztikai adatai »

Időjárás

Derült
felhőzet: 0%
18 °C
Hőérzet: 19 °C
Páratartalom: 54 %
Légnyomás: 1026 hPa
Szél: 5 km/h DNY
K
2°C
SZE
2°C
CS
3°C
P
8°C
SZO
12°C

Balatonfőkajár részletes időjárása »

Turizmus

Feind Borház

borház, borozó
Kossuth utca 13.

Somlyó Étterem és Pizzéria

étterem, vendéglő, pizzéria
Szabó Dezső u. 13.
Pulai-Tanya HRSZ 0154/10

Cserki Vendéglő-Panzió

étterem, vendéglő
Kossuth utca 11.

Térkép

Utcaképek a településről

Webkamerák a közelben

Gáspártelep: M7 − 86,4 km] Lepsényi pihenőhely [országhatár felé
Gáspártelep: M7 − 86,4 km] Lepsényi pihenőhely [országhatár felé
Alsóhegy: Füle-4
Alsóhegy: Füle-4
4,7 km
Alsóhegy: Füle-2
Alsóhegy: Füle-2
4,7 km
Füle-3
Füle-3
4,7 km

Vendégkönyv - Balatonfőkajár

Ha jelenleg is itt élsz a településen, vagy valamilyen módon kötődsz hozzá, kérjük osszd meg élményeidet, tapasztalataidat a többi érdeklődővel is. Nagyon szívesen olvasnánk akár hosszabb élménybeszámolókat is, de ha csak egy gyors kis bejegyzést írsz a Vendégkönyvbe, azt is nagyon szépen köszönjük!